I bred forstand er kosmos et ordnet eller harmonisk system[1]. Ordet stammer fra det græske κόσμος (kosmos), der betyder "orden" eller "ornament"[2] og er modsætningen til begrebet chaos.[3] I dag anvendes ordet kosmos generelt som et synonym for "universet" (betragtet i dets ordnede aspekt). Det kan også være en betegnelse for det åndlige univers. Kosmos bruges i "kosmologi" som et ord for alt, potentielt noget større end vores univers, forudsat at der måtte være flere universer (mulitiverset).

For alternative betydninger, se Kosmos (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kosmos)
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Antikkens og middelalderens kosmos som afbildet i Peter Apians Cosmographia (Antwerp, 1539).

Ordet kosmetik har samme rod. I mange slaviske sprog som russisk og bulgarsk betyder ordet Космос (kosmos) også det "ydre rum". I mandarin kinesisk bliver både kosmos og univers oversat til 宇宙 yuzhou, som bogstaveligt oversat betyder rumtid (宇 yu = rum + 宙 zhou = tid).

Se også redigér

Kilder/referencer redigér

  1. ^ Sørensen 2004
  2. ^ κόσμος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  3. ^ Politikens filosofileksikon, s. 395

Litteratur redigér

  • Politikens filosofileksikon. Red Poul Lübke. Politikens Forlag 2010. ISBN 978-87-567-5902-1
  • Sørensen, Claus Vestergaard (2004). Polis og Kosmos i den græsk-romerske verden. Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, (41), 39–54

Eksterne henvisninger redigér