Mahavishnu Orchestra

amerikansk jazzfusionsorkester

Mahavishnu Orchestra var et amerikansk jazz/rock fusionsorkester dannet i New York City, New York i 1971. Gruppen blev opløst 1987.

Mahavishnu Orchestra
Information
Genre Jazz fusion, instrumental rock, progressiv rock Rediger på Wikidata
Pladeselskab Columbia Records Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Mahavishnu Orchestra blev dannet af englænderen John Mclaughlin, som også var leder. Gruppen bestod foruden af Mclaughlin selv på elektrisk guitar oprindeligt af Jan Hammerkeyboards, Billy Cobhamtrommer, Rick Lairdel-bas og Jerry Goodman på elektrisk violin. De spillede en krydsning mellem jazz og psykedelisk rock med skæve taktarter i feks. 5/8, 7/8 & 9/8, og inspiration fra indisk klassisk musik. Musikken var et frisk pust, som ikke var hørt magen til, med virtuos teknisk udførsel og komplicerede kompositioner, som inspirerede mange fusionsmusikere i kommende generationer.

Efter uoverensstemmelser opløste Mclaughlin midlertidigt gruppen i 1974, men gendannede senere samme år en ny version af orkestret med Jean Luc Ponty på elektrisk violin, Ralphe Armstrong på bas, Narada Michael Walden på trommer og Gayle Morankeyboards samt en strygersektion og brass-sektion Steven Kindler og Carol Shive på violiner, Marcia Westbrookbratsch, Phil Hirschicello, Steve Frankevich og Bob Knappmessingblæsere. Moran blev senere erstattet af Stu Goldberg på keyboards, og Ponty forlod gruppen i 1976 og orkestret blev igen opløst.

I 1984 blev en tredje version af gruppen dannet; stadig med Mclaughlin som leder og med Bill Evanstenorsaxofon, Mitchel Forman på keyboards, Jonas Hellborg på bas og med Billy Cobham igen på trommer, som hurtigt forlod gruppen efter en pladeindspilning i 1984, og blev erstattet af Danny Gottlieb. Senere forlod Mitchel Forman ligeledes gruppen, og blev erstattet af Jim Beard. Denne konstellation varede til 1987, hvor gruppen blev endeligt opløst.

Orkesteret er citeret for at havde inspireret orkestre i alle genrer af den musikalske verden, og hører til et vigtigt element stilistisk og som gruppe ved at bygge bro mellem jazz og rock musik. Alle medlemmer er i dag stadig aktive, enten med egne grupper eller som sessionmusikere.

Diskografi redigér

  • The Inner Mounting Flame (1971)
  • Birds of Fire (1973)
  • Between Nothingness & Eternity (1973) - live lp
  • Apocalypse (1974) - med London Symfoniorkester
  • Visions of the Emerald Beyond (1975)
  • Inner Worlds (1976)
  • Mahavishnu (1984)
  • Adventures in Radioland (1987)

Compilations Diskografi redigér

  • The Best of Mahavishnu Orchestra (1980)
  • The Lost Sessions Trident Session (1999)
  • The Complete Columbia Albums Collection (2011)

Eksterne Henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel om en amerikansk musikgruppe er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.