Norges vassdrags- og energidirektorat

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er en norsk statslig forvaltning underlagt Olje- og energidepartementet. Etaten skal sikre en samlet og miljøvenlig forvaltning af vandløbene i Norge, og skal arbejde for en effektiv kraftomsætning og omkostningseffektive energisystemer, samt bidrage til et effektivt energiforbrug. Hovedkontoret ligger i Majorstuen, Oslo.

I 1994 kom NVE med den første af fire planer over elvsystemer (vassdrag på norsk) som ud fra frilufts-, natur- og miljøværninteresser burde undtages fra kraftudbygning, kaldt Verneplan for vassdrag.

NVE ble grundlagt 1921, ved en sammenlægning af flere etater, i første række Vassdragsvesenet. NVEs første forløber, Canaldirectionen, blev etableret i København i 1804. Opgaverne har gennem navneændringer spejlet samfundets forskellige interesser i søer og elve: fra bådtrafik og tømmerflådning til energiproduktion og økologi.

NVE vælger hvert år et Fokusvassdrag som skal tilbageføres til sin naturtilstand i henhold til EU-direktivet.

Litteratur redigér

  • Bård Andersen: Flomsikring i 200 år. Norges vassdrags- og energiverk 1996. ISBN 82-410-0263-7

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel om en offentlig myndighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.