Sort rotte (latin: Rattus rattus) er en gnaver, der også kendt som skibsrotte, husrotte, "pestrotte". Denne art var den oprindelige i Europa. Den er betydeligt mere specialiseret end den brune rotte, og den foretrækker en føde, der består af korn og kornprodukter. Den brune rotte, der kom hertil fra Indien med skibsfarten, er derimod opportunist og kan leve af nærmest alt, så den har næsten fortrængt den sorte rotte. Sammenlignet med den brune rotte er den sorte rotte dårligere til at svømme, men mere adræt og klatrer bedre, hvilket giver den mulighed for at flygte opad.

Sort rotte
Bevaringsstatus

Ikke truet  (IUCN 3.1)[1]

Forsvundet  (DKRL)[2][3]
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukarya
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Rodentia (Gnavere)
Familie Muridae (Ægte mus)
Slægt Rattus (Rotter)
Art R. rattus
Videnskabeligt artsnavn
Rattus rattus
Linnaeus 1758
Kort
Sort rottes udbredelse
Sort rottes udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

På trods af sit navn findes den i flere forskellige farver. Den er oftest sort til lys brun med en lysere bug. En typisk rotte vil være omkring 15-20 cm lang med yderligere 20 cm hale. I et optimalt miljø vil den føde unger hele året i kuld på 6 til 10 unger. Rotten kan blive omkring 2-3 år gammel. Den sorte rotte kan danne sociale grupper på op til 60 individer.

Se også redigér

 
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder og henvisninger redigér

  1. ^ Kryštufek, B.; Palomo, L.J.; Hutterer, R.; Mitsain, G. & Yigit, N. (2015). "Rattus rattus". IUCN's rødliste over truede arter. 2015: e.T19360A115148682.
  2. ^ Elmeros, M., Baagøe, H.J., Sunde, P., Theilmann, J. og Vedel-Smith, C. (2019), "Pattedyr", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 21. januar 2020
  3. ^ Husrotte på bios.au.dk