"Griffel" omdirigeres hertil. For en blomsts griffel, se frugtanlæg.

En stylus er en lille pen, typisk lavet af hårdt plast, der bruges som skrivepen, pegepen og pegepind; i moderne sammenhæng, til håndholdte computere.

Vokstavle med stylus.

Stylusen kendes helt fra det 4. årtusinde f.Kr., hvor den blev brugt til at skrive kileskrift. Ordet stylus har oprindelse i det græske ord στυλος "søjle", der via etruskisk blev til det latinske ord stilus.

I antikken var stylus en stift af bronze som man anvendte for at skrive på en vokstavle. Siden begyndelsen af 1100-tallet brugte man også blødere metaller som bly, sølv eller tin, men også ben, tak og træ. Siden 1200-tallet har de fleste styli haft en metaltorn på spidsen og et firkantet eller et bredt udvidet hoved, hvormed udglattes og skrives igen på tavlen. [1]

Griffel er en anden betegnelse, der stammer fra græsk γραφειον grapheion "skrive", via det tilsvarende latinske ord grapheum. Så sent som første halvdel af 1900-tallet var det almindeligt at skrive med griffel og tavle i danske skoler. Både tavle og griffel var som oftest af skifer, en særlig type skifer lod sig spalte til lange stænger.

Skifergriffel

I 1957 introducerede Tom Dimond en stylus pen som et redskab til et elektronisk instrument, og siden har blandt andet Nintendo benyttet sig af stylus penne til deres håndholdte spillemaskiner.[2]

Griffel (botanik) redigér

Griffel (stylus) er også et botanisk fagudtryk: En steril del af frugtanlægget, der forlænger frugtknuden og ender i et støvfang.

Litteratur redigér

  • Else Roesdal (red.), Daglig liv i Danmarks middelalder – en arkæologisk kulturhistorie. Aarhus 2004.
  • Gesine Schhwarz-Mackensen, Die Knochennadeln von Haithabu. (Berichte über die Ausgrabungen in Haithabu 9), Neumünster 1976.

Referencer redigér

  1. ^ (Schwarz-Mackensen 1976)
  2. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 2. marts 2014. Hentet 25. april 2021.

Eksterne henvisninger redigér

 
Wikimedia Commons har medier relateret til:
 Spire
Denne artikel om redskaber og værktøj er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.