Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/november 2013


Dagens skandinaviske artikel-arkiv for 2015
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December

Dagens skandinaviske artikel-arkiv for 2014
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December


Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel - tidligere år

I dag er det fredag, 29. marts 2024; klokken er 13:34 (UTC)

Hvis dagens artikel på forsiden ikke viser dagens artikel for dagen i dag, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dagens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side.

Dagens skandinaviske artikel redigér

Et arkiv over dagens skandinaviske artikler der blev vist på forsiden. Artiklerne følger en rotationsordning, da de andre skandinaviske Wikipediaer ikke skifter artikel hver dag:

Artiklerne kan hentes her redigér

Skanwiki - dette er at foretrække, eftersom de her allerede ligger færdig-formaterede til brug på den danske wikipedia:


Hvis de ikke endnu ligger klar på Skanwiki, kan du gå direkte til disse steder:


1. november

En fräs är en maskin för skärande bearbetning i metall eller andra solida material. Den grundläggande idén är att använda ett roterande skärande verktyg, som kan lutas i olika vinklar allt medan arbetsstycket eller verktyget transporteras i längdled, djupled, höjdled eller kombinationer därav. För att kunna förflytta arbetsstycket på ett stabilt och säkert sätt, sätts det fast på ett bord med profilspår, där skruvförband med motsvarande profilhuvud kan fästa arbetsstycket. Detta kan till exempel ske med direkt fastspänning, med spännvinklar eller via olika typer av skruvstycken. I motsats till borrning, där normalt bara borrverktyget förflyttas utefter sin egen axel, har traditionellt fräsens verktyg roterat stationärt och arbetstycket har förflyttas under den skärande bearbetningen. När det gäller moderna CNC-styrda bearbetningsmaskiner används ofta en kombination av rörelser. Fräsverktygen är utformade efter aktuellt krav på skärprofil och för att kunna motstå de radiella eller axiella krafter som förekommer.

De skärande verktygen är ofta gjorda i snabbstål eller hårdmetall och roterar med hög hastighet (upp till flera tusen varv i minuten). De skärande verktygen kan också ha olika form och antal skärande eggar, vilka i kombination med dess rotation – och arbetstyckets förflyttning – skapar en materialavverkande zon. Typiska arbetsuppgifter kan vara plan- eller profilfräsning, håltagning, borrning, försänkning, spårning eller gängning. Läs mer
Se på dansk Wikipediase på svensk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


2. november

Tussmørker er ei nemning for lyset før solrenning eller etter soleglad når sollyset vert spreidd og reflektert av gass og støv i den øvre atmosfæren og lyser opp den lågare atmosfæren og overflata på jorda. På norsk heiter det ofte «skyming» eller «skumring» om kveldsmørket og «dagning» eller «grålysing» om daggryet.

Halvmørkret skaper ei særeigen trolsk stemning, men i ny tid er tussmørkret, i staden for å vera tida då ein synest ein ser tusser, vorte tida då det vert tend elektrisk lys overalt. I norsk tradisjon er «å halde skyming» å sitje og kvile innomhus utan tende lys, før det vert så mørkt at ein må kveikje lys for å få gangsyn.

I Arktis og Arktis kan tussmørkret vare fleire timar (på polane om lag ein månad etter sola har gått ned for vinteren, eller før ho står opp for sommaren), medan ein på ekvator kan gå frå dag til natt på berre 20 minutt. Les meir …
Se på dansk Wikipediase på nynorsk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


3. november

Hjärtdjur (tysk: Herztier) är en roman av Herta Müller som ursprungligen publicerades på tyska år 1994 samt i svensk översättning av Karin Löfdahl 1996. Romanen, som har kallats för Müllers mest kända, handlar om fyra personer som bor och lever i det kommunistiska Rumäniens totalitära polisstatssamhälle fram till att de flyr till Tyskland. Romanen utspelar sig under 1970- och 80-talen. Berättaren är en oidentifierad ung kvinna som tillhör Rumäniens tyska minoritet, mycket likt författaren själv. Müller har sagt att romanen skrevs "till minne av mina rumänska vänner som mördades under Ceauşescus styre." Romanen vittnar om regimens övergrepp, i synnerhet mot den tyska minoritetsbefolkningen, och det påföljande traumat. Normala relationer mellan människor blir omöjliga genom bristen på yttrandefrihet, de ständigt närvarande hotet om våld, fängelse och avrättning samt misstanken att även den närmsta vän kan vara en förrädare. Romanen är skriven i en parataktisk stil med många tillbakablickar och tidsbyten, med ett språk som ger en inblick i traumat och förtrycket.

I sin tyska originalutgåva, samt den nederländska översättningen, fick romanen enbart ljummen uppmärksamhet, men uppmärksammades av den internationella publiken när den översattes till engelska. Romanen hamnade på bästsäljarlistan på Amazon.com när Müller tillkännagivits 2009 års nobelpris i litteratur. Läs mer
Se på dansk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


4. november

Sjakk er et brettspill for to spillere. Målet for hver spiller er å sette motstanderens konge «under angrep» på en slik måte at motstanderen ikke har noe lovlig trekk. Kongen er da «sjakk matt». Sjakk er et av verdens mest populære spill og spilles av millioner av mennesker hjemme, i klubber, på internett og i turneringer.

Sjakk antas å ha oppstått i Asia før år 600. Det er usikkert hvor i Asia sjakk oppstod, men mulige steder er Kina, India og Persia. Sjakk kom via araberne til Europa, og dagens spilleregler antas å ha oppstått i Spania på slutten av 1400-tallet. På 1800-tallet ble sjakk som konkurranseform utviklet, og Wilhelm Steinitz ble den første verdensmester i 1886. Etter andre verdenskrig har sjakk blitt dominert av spillere fra Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen, som Mikhail Botvinnik, Boris Spasskij, Anatolij Karpov og Garri Kasparov. Spillere som har utfordret det øst-europeiske hegemoniet er bl.a. Bobby Fischer fra USA, regjerende verdensmester Viswanathan Anand fra India og Magnus Carlsen fra Norge.

Fra 1950-tallet har datamaskiner blitt programmert til å kunne spille sjakk. Sjakkprogrammene har blitt stadig sterkere, og i 1997 ble Deep Blue den første maskinen som slo en regjerende verdensmester i sjakk i en match over flere partier. I dag finnes det sjakkprogram som er vesentlig sterkere enn verdens beste sjakkspillere. Les mer
Se på dansk Wikipediase på norsk bokmål Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


5. november

Krutkonspirationen år 1605 var ett försök av några katoliker i England att lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det brittiska överhuset i Westminsterpalatset. Konspirationen misslyckades och flertalet av konspiratörerna arresterades, dömdes och avrättades kort därefter. Upphovsman och ledare var Robert Catesby, som var missnöjd med kung Jakobs sätt att styra landet. Han planerade därför att spränga det brittiska överhuset i Westminsterpalatset under parlamentets högtidliga öppnande den 5 november 1605. Efter detta dåd var planen att starta ett uppror i sv:Midlands i syfte att kidnappa Jakobs dotter Elisabet Stuart och göra henne till drottning. Catesby värvade tolv konspiratörer. Guy Fawkes, som under många år stridit som legosoldat, var den som skulle genomföra själva sprängningen.

Konspirationen avslöjades genom ett anonymt brev skickat den 26 oktober 1605 till William Parker, 4:e baron Monteagle. Fawkes arresterades på plats och när de övriga konspiratörerna fick veta att de var avslöjade valde flertalet att fly London. Den 7 november nådde de Holbeche House, på gränsen till Staffordshire. Morgonen därpå anlände sheriffen av Worcester, tillsammans med en styrka på cirka tvåhundra män och en eldstrid utbröt, i vilken bland annat Catesby och Percy dödades. De överlevande konspiratörerna arresterades och vid rättegången mot dem den 27 januari 1606 dömdes samtliga för högförräderi. Konspiratörerna avrättades i slutet av denna månad genom avrättningsmetoden hängning, dragning och fyrdelning. Läs mer
Se på dansk Wikipediase på svensk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


6. november

Bratislava er hovudstaden og den største byen i Slovakia. Byen ligg heilt sørvest i landet, rett ved grensa til Austerrike og Ungarn. Han er delt i to av Donau. Bratislava og Wien er dei to hovudstadane i Europa som ligg nærast kvarandre, mindre enn 60 km.

Bratislava har om lag 430 000 innbyggjarar (2009). Byen er det politiske, kulturelle og økonomiske senteret i Slovakia. Den slovakiske presidenten sit her i lag med parlamentet og andre greiner av regjeringa. Her ligg fleire universitet, museum, teater, galleri og andre viktige kultur- og utdanningsinstitusjonar. Mange av dei største føretaka og finansinstitusjonane har hovudkvarter i Bratislava. Les meir …
Se på dansk Wikipediase på nynorsk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


7. november

Sjakk er et brettspill for to spillere. Målet for hver spiller er å sette motstanderens konge «under angrep» på en slik måte at motstanderen ikke har noe lovlig trekk. Kongen er da «sjakk matt». Sjakk er et av verdens mest populære spill og spilles av millioner av mennesker hjemme, i klubber, på internett og i turneringer.

Sjakk antas å ha oppstått i Asia før år 600. Det er usikkert hvor i Asia sjakk oppstod, men mulige steder er Kina, India og Persia. Sjakk kom via araberne til Europa, og dagens spilleregler antas å ha oppstått i Spania på slutten av 1400-tallet. På 1800-tallet ble sjakk som konkurranseform utviklet, og Wilhelm Steinitz ble den første verdensmester i 1886. Etter andre verdenskrig har sjakk blitt dominert av spillere fra Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen, som Mikhail Botvinnik, Boris Spasskij, Anatolij Karpov og Garri Kasparov. Spillere som har utfordret det øst-europeiske hegemoniet er bl.a. Bobby Fischer fra USA, regjerende verdensmester Viswanathan Anand fra India og Magnus Carlsen fra Norge.

Fra 1950-tallet har datamaskiner blitt programmert til å kunne spille sjakk. Sjakkprogrammene har blitt stadig sterkere, og i 1997 ble Deep Blue den første maskinen som slo en regjerende verdensmester i sjakk i en match over flere partier. I dag finnes det sjakkprogram som er vesentlig sterkere enn verdens beste sjakkspillere. Les mer
Se på dansk Wikipediase på norsk bokmål Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


8. november

Krutkonspirationen år 1605 var ett försök av några katoliker i England att lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det brittiska överhuset i Westminsterpalatset. Konspirationen misslyckades och flertalet av konspiratörerna arresterades, dömdes och avrättades kort därefter. Upphovsman och ledare var Robert Catesby, som var missnöjd med kung Jakobs sätt att styra landet. Han planerade därför att spränga det brittiska överhuset i Westminsterpalatset under parlamentets högtidliga öppnande den 5 november 1605. Efter detta dåd var planen att starta ett uppror i sv:Midlands i syfte att kidnappa Jakobs dotter Elisabet Stuart och göra henne till drottning. Catesby värvade tolv konspiratörer. Guy Fawkes, som under många år stridit som legosoldat, var den som skulle genomföra själva sprängningen.

Konspirationen avslöjades genom ett anonymt brev skickat den 26 oktober 1605 till William Parker, 4:e baron Monteagle. Fawkes arresterades på plats och när de övriga konspiratörerna fick veta att de var avslöjade valde flertalet att fly London. Den 7 november nådde de Holbeche House, på gränsen till Staffordshire. Morgonen därpå anlände sheriffen av Worcester, tillsammans med en styrka på cirka tvåhundra män och en eldstrid utbröt, i vilken bland annat Catesby och Percy dödades. De överlevande konspiratörerna arresterades och vid rättegången mot dem den 27 januari 1606 dömdes samtliga för högförräderi. Konspiratörerna avrättades i slutet av denna månad genom avrättningsmetoden hängning, dragning och fyrdelning. Läs mer
Se på dansk Wikipediase på svensk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


9. november

Bratislava er hovudstaden og den største byen i Slovakia. Byen ligg heilt sørvest i landet, rett ved grensa til Austerrike og Ungarn. Han er delt i to av Donau. Bratislava og Wien er dei to hovudstadane i Europa som ligg nærast kvarandre, mindre enn 60 km.

Bratislava har om lag 430 000 innbyggjarar (2009). Byen er det politiske, kulturelle og økonomiske senteret i Slovakia. Den slovakiske presidenten sit her i lag med parlamentet og andre greiner av regjeringa. Her ligg fleire universitet, museum, teater, galleri og andre viktige kultur- og utdanningsinstitusjonar. Mange av dei største føretaka og finansinstitusjonane har hovudkvarter i Bratislava. Les meir …
Se på dansk Wikipediase på nynorsk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


10. november

Vilhelm I, född omkring 1028 i Château de Falaise, död 9 september 1087 i klostret St Gervase i Rouen, främst känd som Vilhelm Erövraren, var den första normandiska kungen av England, och regerade från 1066 till sin död 1087.

Under 1050-talet och tidigt 1060-tal blev Vilhelm en utmanare i kampen om den engelska kronan och invaderade England i slaget vid Hastings 1066. Vilhelms erövring av England innebar djupgående förändringar för kyrkan, adeln, kulturen, språket; något som bestått ända in i modern tid. Vilhelm blandade element från engelska och normandiska system och skapade ett styrelseskick som låg till grunden för det senare medeltida kungariket. Läs mer
Se på dansk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


11. november

Stavanger domkirke er fra første halvdel av 1100-tallet og det eldste stående domkirkebygg i Norge. Den er også den av landets middelalderdomkirker som i størst grad har beholdt sitt middelalderske uttrykk, og dessuten den eneste av landets domkirker som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet.

Domkirken i Stavanger ble bispesete i kjølvannet av at Stavanger bispedømme ble opprettet omkring 1125. Fra reformasjonen og et par år framover ble bispedømmet styrt fra Bergen. Fra 1539 ble Domkirken sete for såkalte superintendenter (biskoper) i den lutherske kirke. I 1682 ble bispesetet flyttet til Kristiansand, men i 1925, da bispedømmet ble splittet i Stavanger bispedømme og Agder og Telemark bispedømme, ble Stavanger domkirke igjen bispesete.

Katedralen ligger sentralt i Stavanger, mellom Breiavatnet i sør og sørvest, Torget med Vågen i nord, Domkirkeplassen i øst, og Kongsgård i vest. Byen Stavanger grodde fram i området rundt Domkirken, og kirken regnes som «kjernen» i Stavanger sentrum. Les mer...
Se på dansk Wikipediase på norsk bokmål Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


12. november

Ealdred eller Aldred, död 11 september 1069, var abbot i Tavistock, biskop av Worcester och ärkebiskop av York i anglosaxiska England. Efter att ha blivit munk vid klostret i Winchester utsågs han till abbot av Tavistock abbotstift runt 1027. År 1046 blev han utsedd till biskopsämbetet i Worcester. Ealdred tjänade, vid sidan av sina biskopliga plikter, Edvard Bekännaren, kung av England, som diplomat och militant ledare. Han arbetade för att få en av kungens släktingar, Edvard Landsflyktingen, tillbaka till England från Ungern för att säkra en arvinge åt den barnlösa kungen. Han genomförde också en pilgrimsfärd till Jerusalem, och blev därmed den förste engelska biskopen att göra så.

Som föreståndare över Herefords stift involverades han i ett krig mot walesarna. Engelsmännen led två förluster innan en förlikning kunde nås med den walesiska härskaren Gruffydd ap Llywelyn. Läs mer
Se på dansk Wikipediase på svensk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


13. november

Chişinău eller Kisjinjov er hovudstaden, den største byen og industrielt og kommersielt sentrum i Moldova. Han ligg om lag midt i landet ved elva Bîc. Økonomisk er byen den mest velståande i Moldova og eit trafikknutepunkt for regionen. Som den viktigaste byen i Moldova har Chişinău ei rekkje utdanningsinstitusjonar. Chişinău er ein av dei byane i Europa med flest grøntareal.

Chişinău vart grunnlagd som ein klosterby i 1436 og vart ein del av fyrstedømet Moldavia, som på byrjinga av 1500-talet vart underlagt Det osmanske riket. På byrjinga av 1800-talet var han ein liten landsby med rundt 7 000 innbyggjarar. I 1812 vart han ein del av Det russiske keisardømet, som gjorde han til hovudstad i det nyleg annekterte Bessarabia gubernija. Folketalet voks til 92 000 i 1862 og til 125 787 i 1900. Les meir …
Se på dansk Wikipediase på nynorsk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


14. november

Stavanger domkirke er fra første halvdel av 1100-tallet og det eldste stående domkirkebygg i Norge. Den er også den av landets middelalderdomkirker som i størst grad har beholdt sitt middelalderske uttrykk, og dessuten den eneste av landets domkirker som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet.

Domkirken i Stavanger ble bispesete i kjølvannet av at Stavanger bispedømme ble opprettet omkring 1125. Fra reformasjonen og et par år framover ble bispedømmet styrt fra Bergen. Fra 1539 ble Domkirken sete for såkalte superintendenter (biskoper) i den lutherske kirke. I 1682 ble bispesetet flyttet til Kristiansand, men i 1925, da bispedømmet ble splittet i Stavanger bispedømme og Agder og Telemark bispedømme, ble Stavanger domkirke igjen bispesete.

Katedralen ligger sentralt i Stavanger, mellom Breiavatnet i sør og sørvest, Torget med Vågen i nord, Domkirkeplassen i øst, og Kongsgård i vest. Byen Stavanger grodde fram i området rundt Domkirken, og kirken regnes som «kjernen» i Stavanger sentrum. Les mer...
Se på dansk Wikipediase på norsk bokmål Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


15. november

Ealdred eller Aldred, död 11 september 1069, var abbot i Tavistock, biskop av Worcester och ärkebiskop av York i anglosaxiska England. Efter att ha blivit munk vid klostret i Winchester utsågs han till abbot av Tavistock abbotstift runt 1027. År 1046 blev han utsedd till biskopsämbetet i Worcester. Ealdred tjänade, vid sidan av sina biskopliga plikter, Edvard Bekännaren, kung av England, som diplomat och militant ledare. Han arbetade för att få en av kungens släktingar, Edvard Landsflyktingen, tillbaka till England från Ungern för att säkra en arvinge åt den barnlösa kungen. Han genomförde också en pilgrimsfärd till Jerusalem, och blev därmed den förste engelska biskopen att göra så.

Som föreståndare över Herefords stift involverades han i ett krig mot walesarna. Engelsmännen led två förluster innan en förlikning kunde nås med den walesiska härskaren Gruffydd ap Llywelyn. Läs mer
Se på dansk Wikipediase på svensk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


16. november

Chişinău eller Kisjinjov er hovudstaden, den største byen og industrielt og kommersielt sentrum i Moldova. Han ligg om lag midt i landet ved elva Bîc. Økonomisk er byen den mest velståande i Moldova og eit trafikknutepunkt for regionen. Som den viktigaste byen i Moldova har Chişinău ei rekkje utdanningsinstitusjonar. Chişinău er ein av dei byane i Europa med flest grøntareal.

Chişinău vart grunnlagd som ein klosterby i 1436 og vart ein del av fyrstedømet Moldavia, som på byrjinga av 1500-talet vart underlagt Det osmanske riket. På byrjinga av 1800-talet var han ein liten landsby med rundt 7 000 innbyggjarar. I 1812 vart han ein del av Det russiske keisardømet, som gjorde han til hovudstad i det nyleg annekterte Bessarabia gubernija. Folketalet voks til 92 000 i 1862 og til 125 787 i 1900. Les meir …
Se på dansk Wikipediase på nynorsk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


17. november

Maria I (engelsk: Mary I), född den 18 februari 1516, död den 17 november 1558, var regerande drottning av England och Irland från den 19 juli 1553 fram till sin död. Hon var äldsta dotter och enda överlevande barn till Henrik VIII av England och Katarina av Aragonien och hon blev den fjärde regerande monarken av huset Tudor. Hon har främst gått till historien för att ha återupprättat katolska kyrkan i England när hon efterträdde sin bror, Edvard VI av England. Under denna process lät Maria bränna nästan 300 religiösa meningsmotståndare, främst personer av reformert tro, på bål, vilket ledde till att hon började kallas Bloody Mary (Blodiga Maria). Marias försök att återinföra den katolska kyrkan till fullo i England kom senare att göras om intet av hennes halvsyster, Elisabet I. Läs mer
Se på dansk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


18. november

An Unearthly Child (også kjent som The Tribe of Gum og 100,000 BC) er den første historien i den britiske TV-serien Doctor Who. Historien går over fire episoder og ble vist for første gang på BBC One fra 23. november til 14. desember 1963. Den introduserer William Hartnell som den første Doktoren, Carole Ann Ford som Susan Foreman, Jacqueline Hill som Barbara Wright og William Russell som Ian Chesterton.

Historien handler om lærerne Ian og Barbara som ender opp i tardisen, et fartøy som kan reise i tid og rom, og som tilhører Doktoren og Susan. Tardisen tar dem med tilbake til fortiden hvor de må rømme fra en steinalderstamme. Les mer...
Se på dansk Wikipediase på norsk bokmål Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


19. november

Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan år 1935. Läs mer
Se på dansk Wikipediase på svensk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


20. november

Selma Lagerlöf (20. november 1858–16. mars 1940) var ein svensk forfattar. Debutromanen hennar Gösta Berlings saga kom i 1891. Ho var ein av dei tidlege deltakarane i den svenske nyromantikken, og fekk som fyrste kvinne Nobelprisen i litteratur i 1909. Lagerlöf var òg den fyrste kvinna som vart vald inn i Svenska Akademien.

Bøkene hennar handla gjerne om bondeliv i Värmland og Dalarna. Unntaka er handlinga i Antikrists mirakler og Jerusalem. Les meir …
Se på dansk Wikipediase på nynorsk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


21. november

An Unearthly Child (også kjent som The Tribe of Gum og 100,000 BC) er den første historien i den britiske TV-serien Doctor Who. Historien går over fire episoder og ble vist for første gang på BBC One fra 23. november til 14. desember 1963. Den introduserer William Hartnell som den første Doktoren, Carole Ann Ford som Susan Foreman, Jacqueline Hill som Barbara Wright og William Russell som Ian Chesterton.

Historien handler om lærerne Ian og Barbara som ender opp i tardisen, et fartøy som kan reise i tid og rom, og som tilhører Doktoren og Susan. Tardisen tar dem med tilbake til fortiden hvor de må rømme fra en steinalderstamme. Les mer...
Se på dansk Wikipediase på norsk bokmål Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


22. november

Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan år 1935. Läs mer
Se på dansk Wikipediase på svensk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


23. november

Selma Lagerlöf (20. november 1858–16. mars 1940) var ein svensk forfattar. Debutromanen hennar Gösta Berlings saga kom i 1891. Ho var ein av dei tidlege deltakarane i den svenske nyromantikken, og fekk som fyrste kvinne Nobelprisen i litteratur i 1909. Lagerlöf var òg den fyrste kvinna som vart vald inn i Svenska Akademien.

Bøkene hennar handla gjerne om bondeliv i Värmland og Dalarna. Unntaka er handlinga i Antikrists mirakler og Jerusalem. Les meir …
Se på dansk Wikipediase på nynorsk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


24. november

Queen är en brittisk rockgrupp som bildades 1970 i London av elgitarristen Brian May, sångaren Freddie Mercury (avliden 24 november 1991) och trumslagaren Roger Taylor. Elbasisten John Deacon anslöt sig till bandet året därpå. Bandet fick en betydande ställning på 1970-talet och är ett av Storbritanniens mest inflytelserika och framgångsrika band under de senaste tre årtiondena. Det togs upp i Rock and Roll Hall of Fame 2001.

Gruppen är känd för sin musikaliska mångfald (influerad av stilar från pop till hårdrock och heavy metal), arrangerade sångstämmor, unika gitarrspel och förmåga att göra publiken delaktig i framträdandena.

Queen gjorde ett bejublat framträdande vid Live Aid-galan (1985). 2005 röstade mer än 60 artister, journalister och andra representanter inom musikbranschen fram uppträdandet som det bästa liveframträdandet i rockmusikens historia. Läs mer
Se på dansk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


25. november

Nord-Trøndelag er et norsk fylke med administrasjonssenter i Steinkjer. Fylket utgjør den nordlige delen av Trøndelag og grenser til nabofylkene Nordland i nord og Sør-Trøndelag i sør. I øst grenser fylket til Jämtlands län i Sverige og i vest har Nord-Trøndelag kyststripe mot Norskehavet. Nord-Trøndelag består av distriktene Fosen, Namdalen, Innherred og Stjørdalen der de to sistnevnte går iblant under samlebetegnelsen Inntrøndelag.

Nord-Trøndelag er et typisk distriktsfylke med spredt bosetning og noen mindre byer og tettsteder. Kolvereid i Nærøy er Norges minste by. I tillegg finnes de fem byene Namsos, Steinkjer, Verdalsøra, Levanger og Stjørdalshalsen. Det ligger tre ruteflyplasser i fylket, Værnes, Namsos og Rørvik lufthavner. Jord- og skogbruket la grunnlaget for industriutviklingen i Nord-Trøndelag. Fylket har landets høyeste andel av sysselsatte i primærnæringene. Les mer...
Se på dansk Wikipediase på norsk bokmål Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


26. november

Durio är ett släkte fruktbärande träd inom familjen malvaväxter, men det råder diskussioner kring dess taxonomi. De olika ätbara frukterna i släktet kallas allmänt för durian. Frukterna är mycket använda och uppskattade i Sydostasien, och kallas där "frukternas konung". Frukterna utmärker sig för sin väldiga storlek, unika doft och väldiga skal som skyddas av taggar. Frukten kan bli upp till 30 centimeter i diameter och väger vanligtvis ett till tre kilogram. Dess form kan vara allt från avlång till rund, färgen på skalet grön till brun och köttet blekgult till rött, beroende på art.

Släktet förekommer naturligt i Brunei, Indonesien och Malaysia, och dess frukter har varit kända i västvärlden i ungefär 600 år. Det finns 30 kända arter i släktet, av vilka åtminstone nio producerar ätbara frukter. Det finns hundratals olika sorter. Fruktköttet avsöndrar en speciell doft som är stark och genomträngande, även när skalet är helt. En del anser att fruktköttet är väldoftande, medan andra finner aromen överväldigande och obehaglig. Doften har lett till att frukten har bannlysts från vissa hotell och kollektivtrafik i Sydostasien. Av de ätbara arterna så konsumeras fruktköttet vid olika mognadsgrader, och används till ett stort antal olika aptitretare och sötsaker i de sydostasiatiska köken. Fröna kan också ätas när de har tillagats.

Stinkfrukt (Durio zibethinus) är den enda art som finns tillgänglig på den internationella marknaden. De övriga säljs i sina hemländer. Läs mer
Se på dansk Wikipediase på svensk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


27. november

Kiev er hovudstaden og den største byen i Ukraina, han ligg nord i det sentrale Ukraina ved elva Dnepr. Byen er ei eiga administrativ eining, men er administrasjonsstad for området kring, Kiev oblast. Byen har offisielt kring 2,8 millionar innbyggjarar (2010), men på grunn av mange ikkje registrerte innflyttarar vert det rekna med at byen har kring 4 millionar innbyggjarar. Kiev er eit viktig senter i Aust-Europa for industri, vitskap, utdanning og kultur. Mange høgteknologiske industriar og høgare utdanningsinstitusjonar ligg i byen, i tillegg til verdskjende historiske landemerke.

Namnet «Kiev» er sagt å kome frå namnet «Kyj», ein av dei fire legendariske grunnleggjarane av byen. I løpet av historia har Kiev, ein av dei eldste byane i Aust-Europa, gått gjennom fleire periodar som viktig senter og periodar som ein nesten gløymd stad. Byen oppstod truleg som eit handelssenter så tidleg som 400-talet. Byen var ein slavisk stad styrt av khazarar langs den store handelsruta mellom Skandinavia og Konstantinopel fram til han vart erobra av væringar (vikingar) på midten av 800-talet. Under styret til væringane vart byen hovudstad i Kievriket, den første austslaviske staten. Les meir …
Se på dansk Wikipediase på nynorsk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


28. november

Nord-Trøndelag er et norsk fylke med administrasjonssenter i Steinkjer. Fylket utgjør den nordlige delen av Trøndelag og grenser til nabofylkene Nordland i nord og Sør-Trøndelag i sør. I øst grenser fylket til Jämtlands län i Sverige og i vest har Nord-Trøndelag kyststripe mot Norskehavet. Nord-Trøndelag består av distriktene Fosen, Namdalen, Innherred og Stjørdalen der de to sistnevnte går iblant under samlebetegnelsen Inntrøndelag.

Nord-Trøndelag er et typisk distriktsfylke med spredt bosetning og noen mindre byer og tettsteder. Kolvereid i Nærøy er Norges minste by. I tillegg finnes de fem byene Namsos, Steinkjer, Verdalsøra, Levanger og Stjørdalshalsen. Det ligger tre ruteflyplasser i fylket, Værnes, Namsos og Rørvik lufthavner. Jord- og skogbruket la grunnlaget for industriutviklingen i Nord-Trøndelag. Fylket har landets høyeste andel av sysselsatte i primærnæringene. Les mer...
Se på dansk Wikipediase på norsk bokmål Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


29. november

Durio är ett släkte fruktbärande träd inom familjen malvaväxter, men det råder diskussioner kring dess taxonomi. De olika ätbara frukterna i släktet kallas allmänt för durian. Frukterna är mycket använda och uppskattade i Sydostasien, och kallas där "frukternas konung". Frukterna utmärker sig för sin väldiga storlek, unika doft och väldiga skal som skyddas av taggar. Frukten kan bli upp till 30 centimeter i diameter och väger vanligtvis ett till tre kilogram. Dess form kan vara allt från avlång till rund, färgen på skalet grön till brun och köttet blekgult till rött, beroende på art.

Släktet förekommer naturligt i Brunei, Indonesien och Malaysia, och dess frukter har varit kända i västvärlden i ungefär 600 år. Det finns 30 kända arter i släktet, av vilka åtminstone nio producerar ätbara frukter. Det finns hundratals olika sorter. Fruktköttet avsöndrar en speciell doft som är stark och genomträngande, även när skalet är helt. En del anser att fruktköttet är väldoftande, medan andra finner aromen överväldigande och obehaglig. Doften har lett till att frukten har bannlysts från vissa hotell och kollektivtrafik i Sydostasien. Av de ätbara arterna så konsumeras fruktköttet vid olika mognadsgrader, och används till ett stort antal olika aptitretare och sötsaker i de sydostasiatiska köken. Fröna kan också ätas när de har tillagats.

Stinkfrukt (Durio zibethinus) är den enda art som finns tillgänglig på den internationella marknaden. De övriga säljs i sina hemländer. Läs mer
Se på dansk Wikipediase på svensk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia


30. november

Kiev er hovudstaden og den største byen i Ukraina, han ligg nord i det sentrale Ukraina ved elva Dnepr. Byen er ei eiga administrativ eining, men er administrasjonsstad for området kring, Kiev oblast. Byen har offisielt kring 2,8 millionar innbyggjarar (2010), men på grunn av mange ikkje registrerte innflyttarar vert det rekna med at byen har kring 4 millionar innbyggjarar. Kiev er eit viktig senter i Aust-Europa for industri, vitskap, utdanning og kultur. Mange høgteknologiske industriar og høgare utdanningsinstitusjonar ligg i byen, i tillegg til verdskjende historiske landemerke.

Namnet «Kiev» er sagt å kome frå namnet «Kyj», ein av dei fire legendariske grunnleggjarane av byen. I løpet av historia har Kiev, ein av dei eldste byane i Aust-Europa, gått gjennom fleire periodar som viktig senter og periodar som ein nesten gløymd stad. Byen oppstod truleg som eit handelssenter så tidleg som 400-talet. Byen var ein slavisk stad styrt av khazarar langs den store handelsruta mellom Skandinavia og Konstantinopel fram til han vart erobra av væringar (vikingar) på midten av 800-talet. Under styret til væringane vart byen hovudstad i Kievriket, den første austslaviske staten. Les meir …
Se på dansk Wikipediase på nynorsk Wikipediahistorik på dansk Wikipedia