Aidt Kirke

bygning i Favrskov Kommune

Aidt kirke ligger i Aidt Sogn i det tidligere Houlbjerg Herred i Viborg Amt, nu i Favrskov Kommune i Region Midtjylland.

Aidt Kirke
Aidt Kirke set fra sydøst
Generelt
Opført romansk tid
Geografi
Adresse Nedergårdsvej 1, Aidt, 8881 Thorsø
Sogn Aidt Sogn
Pastorat Vejerslev-Aidt-Thorsø-Hvorslev-Gerning-Vellev-Haurum-Sall-Houlbjerg-Granslev Pastorat
Provsti Favrskov Provsti
Stift Århus stift
Kommune Favrskov Kommune
Kommune (1970) Hvorslev Kommune
Eksterne henvisninger
www.vejerslev-aidt-thorso.dk
Oversigtskort
Prædikestolen

Apsis, kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel. Apsis har profileret gesims og har bevaret et rundbuevindue mod øst. Begge de oprindelige døre er tilmurede. I den tilmurede norddør ses karmsten med dobbelt tovstav og en tærskelsten. I skibets sydmur ses en sokkelsten med tovstavsprofilering. Den nederste del af tårnet stammer fra et sengotisk tårn, hvis overdel blev nedtaget i 1768, den nuværende overdel stammer fra 1942. Våbenhuset mod vest er opført i 1886, da kirken gennemgik en større istandsættelse. Kirken har i 1200-tallet hørt under klosteret i Tvilum.

Døbefonten
Kirkens indre set mod øst

Apsis har bevaret sit halvkuppelhvælv, mens kor og skib har flade bjælkelofter. Den runde korbue er bevaret med skråkantede sokkelsten og kragbånd. Altertavlen er et snitværk i højrenæssance fra 1601, og i storfeltet er indsat et maleri fra 1857 af T. M. Jensen. Prædikestolen fra 1659 er skænket af Tim Klausen Salpetersyder, som havde anlagt et salpeterværk i området.

Døbefonten er en gotlandsk kalkstensfont med femtensidet kumme og rund fod.

Eksterne kilder og henvisninger redigér