Åbn hovedmenuen

Emblem-star.svg
Ugens artikel
Oversigt over Grænseslagene kort efter udbruddet af 1. verdenskrig

Grænseslagene var en række slag, som blev udkæmpet langs østgrænsen af Frankrig og i det sydlige Belgien kort efter udbruddet af 1. verdenskrig i perioden 7. august — 13. september 1914.

Slagene var baseret på de militære strategier, som var udviklet af den franske generalstabschef general Joseph Joffre i Plan XVII og en offensiv fortolkning af den tyske Aufmarsch II indsatsplan, som var udformet af Helmuth von Moltke den yngre. Den tyske koncentration af styrke på den højre (nordlige) fløj, som skulle svinge gennem Belgien og angribe Frankrig bagfra blev forsinket af bevægelsen af general Charles Lanrezac's femte armé mod nordvest for at opfange den og tilstedeværelsen af British Expeditionary Force (BEF) på hans venstre flanke.

Franskmændene og briterne blev trængt tilbage af tyskerne, som var i stand til at invadere det nordlige Frankrig, men bagtropperne forsinkede den tyske fremrykning, hvilket gav tid til at franskmændene kunne overføre deres styrker vestpå, så de kunne forsvare Paris, hvilket førte til det første slag om Marne. (Læs mere..)

Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Cosplay av den manlige Commander Shepard, protagonisten i Mass Effect 2.

Mass Effect 2 är ett actionrollspel utvecklat av Bioware och utgivet av Electronic Arts till Microsoft Windows och Xbox 360 i januari 2010, och till Playstation 3 i januari 2011. Spelet är den andra delen i Mass Effect-serien och uppföljaren till Mass Effect från 2007. Spelet utspelar sig i Vintergatan under 2200-talet, där mänskligheten blir hotad av en utomjordisk ras kallad Collectors. Spelaren antar rollen som Commander Shepard, en mänsklig elitsoldat som måste bygga upp och vinna lojaliteten hos en mångsidig grupp för att besegra fienden i ett självmordsuppdrag. Med hjälp av en färdig sparfil från det föregående spelet kan spelaren påverka berättelsen i spelet på olika sätt.

Bioware förändrade flera spelelement och lade ytterligare tonvikt på spelets tredjepersonsskjutaraspekter, såsom en begränsad ammunition och hälsa som återhämtas över tiden. I motsats till det uteslutande fokuset på huvudberättelsen i det ursprungliga Mass Effect valde utvecklarna att skapa en handling där valfria uppdrag hade lika mycket intensitet som i huvuduppdragen. Mass Effects kompositör Jack Wall återvände till att komponera musiken i Mass Effect 2, och siktade på en mörkare och mer mogen musik för att matcha stämningen i spelet. Mass Effect 2 stöder också en mängd nedladdningsbara innehållspaket som släpptes separat från januari 2010 till maj 2011. Det nedladdningsbara innehållet varierar från enstaka utrustningar till helt nya handlingsrelaterade uppdrag.

Mass Effect 2 blev en kommersiell succé och fick positivt mottagande från flera recensenter. Det är ofta citerat som ett av de bästa datorspelen som någonsin skapats. Enligt webbplatserna Gamerankings och Metacritic har Xbox 360-versionen genomsnittsbetygen 95,69% respektive 96 av 100. Spelet fick beröm för dess interaktiva berättande, karaktärsteckning och stridsmekanik, men fick däremot kritik för dess förenklade spelupplägg jämfört med det första spelet i serien. Spelet fick ett flertal utmärkelser, bland annat "Årets spel" på Academy of Interactive Arts & Sciences och "Bästa spel" på British Academy of Film and Television Arts Awards. Uppföljaren Mass Effect 3 släpptes i mars 2012. Läs mer


Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Borgerkrigen i Syrien

Office-calendar.svg
I dag

Den 22. september: Efterårsjævndøgn, uafhængighedsdag i Bulgarien og Mali

Omlægningen af de europæiske grænser efter Wienerkongressen 1814-15.


Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Maurice Bouton, rameur, en avril 1924.jpg

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Fernando Ricksen

Image-x-generic.svg
Dagens billede

Church of Saint Donatus, Zadar - September 2017.jpg St. Donatus-kirken og Zadar-katedralens klokketårn i Zadar, Kroatien. Zadar er den ældste kroatiske by, der har været fast beboet. Den ligger ved Adriaterhavet iRavni Kotari-regionen.


Læs på et andet sprog