Guldazalea

(Omdirigeret fra Azalea luteum)

Guldazalea (Rhododendron luteum) er en løvfældende busk med en åben vækst. Guldazalea er hjemmehørende på bjergenge i f.eks. Karpaterne.

Guldazalea
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyng-ordenen)
Familie Ericaceae (Lyng-familien)
Slægt Rhododendron (Rododendron)
Underslægt Pentanthera (Haveazalea)
Art R. luteum
Synonymer

Azalea luteum

Azalea pontica
Hjælp til læsning af taksobokse

Beskrivelse redigér

Barken er først lyse­grøn. Senere bli­ver den stribet lysegrøn/beige, og til sidst er den gråbrun og af­skallende. Knopperne er spredte, æg­formede med tydelig spids, store og lyse­grønne. Bladene er samlet tæt op under skudspidsen. Over- og underside er lyse­grøn med en rødlig toning og behåret. Randen er bølget eller let bugtet. Høstfarven er gul til orange.

Blomsterne springer ud i maj, og de er samlet i løse knipper ved skudspidserne. De en­kelte blomster er gule og klokkeformede med stærk og sød duft. Frugterne er brune kapsler. Frøene modner godt og spirer villigt.

Rodnettet består af fine, tæt forgrenede trævlerødder, der ligger meget højt i jor­den. Aza­lea er – som alle planter i lyngfamilien – stærkt afhængig af samlivet med én eller flere mycorrhizasvampe.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 2 x 3 m (30 x 40 cm/år).

Hjemsted redigér

Guldazalea vokser på bjergenge eller som un­derskov i lyse birke- eller nåleskove i Karpaterne, på Balkan og i Kaukasus.

Anvendelse redigér

Busken er egnet til fuld sol eller halvskygge i surbundsbedet.

Nektar (og derfor også honning) fra guldazalea og flere andre arter af rododendron er giftig for mennesker, men ikke for bier.

 
Wikimedia Commons har medier relateret til: