Borjomi (mineralvand)

Borjomi (georgisk: ბორჯომი) er et brand af naturligt mineralvand, tilsat kuldioxid (E290), fra kilder i Bordzjomikløften i det centrale Georgien. Den artesiske brønd i dalen tilføres smeltevand fra gletsjerne, der dækker tinderne i Bakurianibjergene i højder på op til 2.300 m.o.h. Vandet stiger til overfladen uden at skulle pumpes, og transporteres i rør til tre tapperier i byen Bordzjomi.[1] [2]

Flaske med Borjomi mineralvand
For alternative betydninger, se Borjomi. (Se også artikler, som begynder med Borjomi)

Kilderne i Bordzjomi opdagedes af det Russiske Kejserriges militær i 1820'erne. De blev hurtigt kendt overalt i det Russiske Kejserrige, hvilket gjorde Bordzjomi til en populær turistdestination. Varemærkets historie er tæt knyttet til det russiske kejserlige Romanov-dynasti. I 1890'erne blev Bordzjomis mineralvand tappet på storfyrste Mihail Nikolajevitj af Ruslands godser. Efter den russiske revolution i 1917 og den efterfølgende sovjetiske overtagelse af Georgien, blev Bordzjomi-foretagendet nationaliseret og mineralvandet gjort til en sovjetisk eksportvare.[1]

I dag er Borjomi mineralvand Georgiens tredjestørste eksportvare og eksporteres til mere end 30 lande.[1] Siden 1995 er Borjomi et varemærke og fremstilles af Georgisk Glas- og Mineralvandskompagni.

Kildehenvisninger redigér

  1. ^ a b c "History of TM". IDS Borjomi Georgia. Arkiveret fra originalen 20. marts 2012. Hentet 17. august 2011.
  2. ^ Forbes, Bertie Charles (2005). Forbes. Volume 175, Issues 1-4. Forbes. s. 81. {{cite book}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)

Eksterne henvisninger redigér


 Spire
Denne artikel relateret til Georgien er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.