Bruger:KnudW/Sandkasse/1

Et partikrati eller partistyre er en for for repræsentativ demokrati, hvor den lovgivende magt i praksis ligger hos en politisk elite, som er organiseret i politiske partier og ikke hos den enkelte politiker eller borger.

En partikrati eller partistyre/partivälde är en form av representativ demokrati där den lagstiftande makten i praktiken ligger hos en politisk elit som är organiserad i politiska partier och inte hos enskilda politiker eller medborgare.betragtes som parti

Folket vælger sine repræsentanter via et proportionalt parti-valgsystem. I praksis kan de fleste demokratier betragtes som partikratier. Den principelle forskel mellem et demokrati og et partikrati er graden af folets suverænitet. Begge styreformer har som regel partier og parlamenter, men under demokratiet har folket, gennem folkeafstemninger, en større mulighed for direklte at påvirke lovgivningen.

Det vil sige at inden for et partikrati savner folket direkte politisk magt. I et partikrati kan folket kun påvirke forholdene mellem partierne

Det vill säga att inom en partikrati saknar folket direkt politisk makt. I en partikrati kan folket endast genom allmänna val, som hålls med årsvisa mellanrum, ändra förhållandet mellan partierna i parlamentet och har endast i "efterhand" en möjlighet att påverka maktutövningen.

Indikationer på att en stat är en partikrati [redigera] Avsaknanden av bindande folkomröstningar (referendum) Endast folkvalda kan rösta om lagförslag. Regeringssammansättningen avgörs av partirepresentationen i parlamentet Folkvalda kan endast nomineras genom registrerade och godkända partier En enpartistat är en extrem form av partikrati.