Den strandade valen i Vilnius redigér

Om Guggenheim Vilnius

Vilnius i Litauen har stora planer på att få ett eget Guggenheim museum. Och det är inte vem som helst som ritat det, utan Zaha Hadid, Iraks världsberömda arkitekt med säte i London och berömda byggnader som Vitra Firestation och Ordrupsgård utanför Köpenhamn bakom sig. Hon har framför allt gjort sig känd för sina organiska former.

Men nu har den dystra världsekonomin satt p för Guggenheim i Vilnius, åtminstone för tillfället. Bygget som var planerat att invigas 2011 till en kostnad av ca 500 miljoner kronor, har lagts på is. Pengar saknas. Museet är tänkt att fokusera på utställningar inom nya medier samt härbärgera delar av New Yorks Anthology Film Archives tillsammans med en permanent samling Fluxus-konst. Totalytan ska bli 13 000 kvadratmeter.

Tiden är inte optimal vad gäller skaka fram pengar, varken från privata donatorer eller via skattemedel, säger projektledaren, Arturas Zuokas, Vilnius tidigare borgmästare.

Framtiden får utvisa huruvida Guggenheim Vilnius blir verklighet, eller bara bilder som verkar visa en stor strandad val invid stadens pulsåder, floden Vilna.

archiCentral om Guggenheim Hermitage Museum // Vilnius // Lithuania // Zaha Hadid Architects