L.A. Ring-malerierne i Statsministeriet

samling af L.A. Ring malerier

L.A. Ring-malerierne i Statsministeriet er en samling på 32. I høst findes i en stor og en lille udgave. Nogle af malerierne er udlånt til danske repræsentationer i udlandet, tre er i konsulatet i Flensborg, to i ambassaden i Helsinki og et i ambassaden Oslo. Fire er i depot i Statens Museum for Kunst og tre er udlånt til Marienborg.

L.A. Ring, Far kommer hjem eller Far kommer, 1896, Statsministeriet, Udlånt til ambassaden i Oslo

Malerierne er testamentarisk arv sammen med 14 malerier af Hans Smidth, to af Kristian Zahrtmann samt to af Anders Zorn[1] til Statsministeriet fra forretningsmanden O.P. Christensen, der var en nær ven af statsminister H.C. Hansen[2] der i midten af 1950'erne forærede sin malerisamling til ministeriet. Han mente, at L.A. Rings virkelighedsnære og socialt engagerede malerier ville kunne inspirere enhver statsminister i dennes gerning. I et gavebrev meddelte han, at malerierne skulle overdrages ministeriet ved hans død.

I gavebrevet til statsminister Hans Hedtoft skrev Christensen blandt andet:[3]

Citat Som et udtryk for den taknemmelighed, jeg nærer overfor mit fædreland og i erkendelse af alt, hvad det har betydet for mig at være dansk, har jeg nu besluttet, at disse malerier efter min død skal tilfalde statsministeriet, således at malerierne kan tjene Dem og kommende danske statsministre til inspiration i statsministerens høje gerning og udadtil virke som et vidnesbyrd om dansk kunsts høje stade og dens samhørighed med vort folk. Citat

Malerier, der er eller var i depot hos Statens Museum for Kunst, er I høst. Tehusene, Maleren i landsbyen, Når toget ventes og Sædemanden.

I januar og februar 1957 blev hele O.P. Christensens samling udstillet på Statens Museum for Kunst og Kai Flors bog om samlingen blev optrykt som udstillingskatalog.[4]

Samlingen redigér

Referencer redigér

  1. ^ Gavebrevet
  2. ^ "L.A. Rings personlige vidnesbyrd". Kristeligt Dagblad.
  3. ^ Statsministeriet - Statsministeriets samling af L. A. Ring værker
  4. ^ Kai Flor, L.A. Ring - Direktør O.P. Christensens samling, 1957, side 5

Litteratur redigér

  • Kai Flor, L.A. Ring - Direktør O.P. Christensens samling, 1957

Eksterne henvisninger redigér