Diskussion:Flagdag

Seneste indlæg: for 1 år siden af Hchristophersen i emnet Flaggdagars officiella status
Heraldik og Vexillologi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Heraldik og Vexillologi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af heraldik- og vexillologirelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Kalender-ikon Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Almanak, et forsøg på at koordinere oprettelsen af almanakrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Jeg har fjernet FN-dagen 24. oktober som flagdag, da den, såvidt jeg har konstateret, ikke i DK er hverken officiel flagdag eller flagdag anbefalet af Danmarks-Samfundet. Ejheller militær flagdag. I Norden er det kun Sverige der flager 24. oktober --Kurt L 25. apr 2005 kl. 21:46 (CEST)

9. april halv stang til 12:00 redigér

Den 9. april flages der på halv stang til kl. 12:00. Dette har Justitsministeriet oplyst i brev fra 29. april 2005.

I mange opslagsværker (fx Gyldendals Tibinds Leksikon), på Danmarks-Samfundets hjemmeside, i diverse kalendere og andre bøger står der, at der flages på halv til kl 12:02. Men dette gælder altså ikke (mere). --Kurt L 29. apr 2005 kl. 15:34 (CEST)

Danmarks-Samfundet har i mail 3.5.2005 givet udtryk for denne fortolkning: "Perioden mellem 1200 og 1202 vedrører de 2 minutters stilhed som tidligere og stadig enkelte steder holdes i anledning af besættelsen. I medfør heraf hejses flaget ikke før at de 2 minutters stilhed er overstået." --Kulu 4. maj 2005 kl. 18:29 (CEST)

Alexandra? redigér

Jeg bemærker at grevinden af Frederiksborg ikke længere har flagdag på sin fødselsdag. Har vi en kilde til denne ændring? --Palnatoke 23. jan 2006 kl. 14:19 (CET)

Den står ikke på den liste fra Justitsministeriet, som der linkes til nederst i artiklen. --Heelgrasper 23. jan 2006 kl. 14:24 (CET)
OK. Det giver mening. --Palnatoke 23. jan 2006 kl. 14:26 (CET)

Flagdage redigér

Under listen "Flagdage" mangler: 16/07 Skåneflagets dag. mvh

Reiner D. Rasmussen

Findes denne flagdag på nogen officiel oversigt? --Palnatoke 10. jul 2006 kl. 14:15 (CEST)
"Skåneländska flaggans dag" har været fejret siden 1967, og fejringen der "stiftelsen skåneländksa flaggans dag" laver er idag en stor begivenhed, hvor f. eks. "Årets Skåning" er udnævnt. Jeg vil godt mene, at den dens status er at ligne ved en flagdag anbefalet av Danmarks-Samfundet, og skal selvfølelig tilføjes en i liste over nordiske flagdage.
Er der nogen, der er mer teknisk begavet end jeg, der ved hvordan man tilføjer Skånes flag d. 3. søndag i juli?
Ursäkta. Tydligen kom inlägget inte med som skulle förklara strykningen. Glömde antagligen trycka på "Gem side" i hastigheten. OK jag gör ett nytt försök. Sidan handlar om flaggdagar av en någorlunda officiell karaktär. Den inleds: Flagdage er bestemte dage, hvor der flages med nationalflaget". "Skåneflaget" är ingen nationalflagga. Det är heller ingen officiell regional flagga av den typ som finns på Föröarna, Åland eller Grönland. Skåne är ett helt vanligt landskap, ett av de 25 som finns i Sverige. Det finns i Sverige en hel räcka sådana här "regionalflaggor". Den här är kanske något vanligare än de andra (undantagandes då Jämtlands, vilken syns oftare där). Den här dagen firas på ett fåtal platser (ofta bara på en plats) och är verkligen ingen "stor begivenhet". Därför finner jag det absurt att lägga in den här dagen bland de andra dgarna som oftast är reglerade i lag eller förordning. Hoppas denna förklaring duger. Annars får någon förklara varför den här dagen skall stå i en sådan här lista. --Undrande 20. jun 2011, 22:40 (CEST)
Ursäkta. Gör gärna lite mer grundlig research innan du tar bort saker. Den skånska flaggan är officiellt antagen av region Skåne som regional flagga, och har således precis samma status som exempelvis Samernas eller Färöarnas flagga.
"Förutom den egna vapenflaggan avser regionen använda den s k skånska flaggan. Denna visar ett gult kors i rött fält och har proportionerna 3-1-3 på höjden samt 3-1-4,5 på längden. Regionfullmäktige föreslås rekommendera kommunerna att vid 'skånsk' flaggning använda denna flagga. Föreskrifter om flaggning utfärdas av regionstyrelsen.", Protokoll fört vid Skånes regionfullmäktige 1999-02-09.
Återställer detta felaktiga borttagande omedelbart. Anonym - 27. jun 2012
Det är, uppriktigt sagt, en djävla skillnad. Färöarna är en region med omfattande självstyre (liksom Åland ett "nästan-land") och har en egen lagstiftande församling som antagit en flagga och bestämt flaggdagar. Region Skåne är ett landsting (en sekundärkommun). det enda man har beslutat är att "använda den s.k skånska flaggan". Man gör det i vissa sammanhang, alltid tillsammans med andra flaggor. Däremot har man inte utlyst några "flaggdagar". Detta har gjorts av en fullständigt privat och föga känd organisation med ett litet (okänt) antal medlemmar. Detta bör inte ges samma status som av folkvalda organ fastställda officiella flaggdagar. --Undrande (diskussion) 20. okt 2012, 10:24 (CEST)

Færøerne redigér

Det här vet jag inget om, men tycker det verkar konstigt. Har Färöarna så många flaggdagar som rör händelser i andra länder? Är till exempel den svenska kronprinsesan Victorias namnsdag verkligen allmän flaggdag på Föröarna? Eller "Samefolkets dag", det finns väl inga samer på Färöarna? Någon som vet mer om detta? --Undrande 20. jun 2011, 22:49 (CEST)

HKH Prinsesse Maries Fødselsdag redigér

Hejsa. Jeg er absolut novice her. Faktisk første gang jeg kommenterer på WIKI, men jeg faldt over, at så vidt jeg kan se, figurerer HKH Prinsesse Maries fødselsdag, den 6. februar, ikke i ovesigten. Am I right? MVH SJAT HANSEN SJAT HANSEN (diskussion) 19. nov 2012, 12:42 (CET)

Hermed ordnet. --Palnatoke (diskussion) 19. nov 2012, 12:52 (CET)

Flaggdagars officiella status redigér

De olika länderna har flaggdagar fastställda i lag och förordning. Det är alltså respektive statsmakt som föreskrivit dem. Åland och Färöarna har autonomistatus och de folkvalda församlingarna har lagstiftnngsrätt och kan i vissa avseenden jämställas med statsmakt. Sametingen i Norge och Sverige är valda organ som är instiftade av respektive lands parlament och kan därför anses ha en motsvarande status. Den så kallade skåneländska flaggdagarna är dock proklamerade av en stiftelse (http://www.skaneflaggan.nu/) grundad helt på privat initiativ av enskilda individer. Ingen missunnar dem att fira denna flagga. Men att lista den dagen tillsammans med de av officiella organ fastställda dagarna är fullständigt orimligt. --Undrande (diskussion) 9. feb 2013, 00:17 (CET)

Det fremgår på ingen måde af artiklen, at flagdage skal være officielt fastlagte, og det ville i øvrigt også være en fejl. Jeg har nu fjernet listen, siden den er så stort et problem i Sverige. --Palnatoke (diskussion) 9. feb 2013, 01:07 (CET)
At ta bort hela listan är väl ändå överdrivet. Frågan var om en på synnerligen privat initiativ firad dag skulle blandas ihop med officiella dagar. De andra dagarna är ju officiellt fastlagda så varför skulle det "være en fejl"? Men OK, det får väl vara så då. --Undrande (diskussion) 9. feb 2013, 10:33 (CET)
Som du kan se i den del af teksten, som nu er central, men som tidligere var gemt væk efter tabellen, skelnes der netop mellem officielle, militære og anbefalede flagdage. I Danmark er det primært Danmarks-Samfundet, som er en privat forening, der foretager denne slags anbefalinger. --Palnatoke (diskussion) 9. feb 2013, 12:07 (CET)
Men det finns ju i Danmark ett cirkulär från Justitsministeriet med officiella flaggdagar. Så det skulle gå att få en lista där dagarna med samma status i de olika länderna finns med. --Undrande (diskussion) 10. feb 2013, 08:52 (CET)
Det kunne man - hvis man ville skrive artiklen om officielle flagdage. Det er bare et andet emne. --Palnatoke (diskussion) 10. feb 2013, 09:13 (CET)
Nu tycker jag att det rimligen underförstått är samma ämne. Inofficiella flaggdagar är väl princip alla dagar. Alltid finns det väl någon grupp eller familj som vill fira något och flaggar. En familjemedlems födelsedag, firmans jubileum eller bara för att det är vackert väder. I alla fall i Sverige tror jag militären flaggar varje dag på regementen. Men om man föredrar artikeln som den är nu så ska jag inte bråka om det. Men jag håller en viss koll på den. --Undrande (diskussion) 11. feb 2013, 00:06 (CET)

I sanning en förlust, att en svensk som inte kan se forskel på officiella och av organisationer anbefallda flaggdagar, ska orsaka en massiv förstöring av en mycket informativ artikel. Som tidigare ha skrivits handlar artikeln inte enbart om officiella flaggdagar, utan även om flaggdagar anbefallna av organisationer. Kan Undrande svara på vad i hela fridens namn som är så provocerande i att precis som där i Danmark finns flaggdagar rekommenderade av "Danmarks-samfundet", är Skånska flaggans dag i Skåne rekommenderad av Stiftelsen Skåneländska flaggans dag? Det är, för att använda Undrandes eget språk, en "djävla skillnad" mellan en flaggdag rekommenderad av en organisation, och att man flaggar för att det är "vackert väder"!

Jag hoppas Palnatoke tar listan tillbaka, då den på ingen måde är ett "stort problem i Sverige". Den är bara ett stort problem för "Undrande". // Författaren till punkten om Skånska flaggans dag

Det finns dock en väsentlig skillnad. Danmarks-Samfundet är en över 100 år gammal organisation under kungligt beskydd (Protektor: Hans Kongelige Højhed Prins Joachim). Jag vet inte dess medlemstal, men det förefaller vara en organisation med en helt annan ställning i det danska samhället än Stiftelsen Skåneländska flaggans dag i det svenska samhället. Det råder föreningsfrihet i båda länderna och det kan säkert finnas organisationer som "rekommenderar" ett och annat utan att det behöver jämställas med mer officiella påbud. Det kanske inte är ett "stort problem". De flesta struntar totalt i frågan. Men "nån jävla ordning får det väl ändå vara i ett uppslagsverk". --Undrande (diskussion) 13. feb 2013, 21:01 (CET)
Ännu ett typisk inlägg fån Undrande. "Jag vet inte, men det förefaller". Det finns mycket som förefaller både det ena och det andra, men vad detta i grunden är ett spörgsmål om, är hur "viktig" en organisation skall vara för att dess rekommendation skall finnas med i denna lista. Undrande tager sig själv friheten att på egen hand bestämma vilka organisationer som är viktiga, och därmed vilka som skall finnas med. Det borde vara bortom allt tvivel att Stiftelsen Skåneländska flaggans dag inte är något "privat sällskap" som Undrande, troligvis i ren okunskap, påstår. Utnämnandet av "årets skåning", som sker i stiftelsens regi, är en begivenhet som vart år bevakas av både skånska och svenska riksmedier. Se exempel från DN 2011: http://www.dn.se/kultur-noje/zelmerlow-blev-arets-skaning
Mitt spörgsmål till Undrande blir: när är en organisation tillräckligt viktig för att få finnas med i denna lista? Är det när den är 100 år gammal? Är det när den har en kunglighet i ledelsen? Ingenstans kan jag läsa att denna artikel handlar om specifikt sådana organisationer, så kan Undrande för allas skull stoppa sin privata vendetta mot Stiftelsen Skåneländska flaggans dag? // Densamma som ovan, 16. feb 2013
Men låt oss då endast ta med flaggdagar som är bestämda i "laga ordning" av offentliga organ i respektive land, så slipper vi göra egna distinktioner. Jag för verkligen ingen som helst "vendetta" mot denna organisation. Jag tror faktiskt inte den är inblandad i den här diskussionen. --Undrande (diskussion) 16. feb 2013, 22:18 (CET)
Skånelandenes flag er officielt anerkendt som landsdelsflag siden 1999 og er nu medtaget. Flagdagen er 3. søndag i juli måned. Hans Christophersen (diskussion) 18. jun. 2022, 12:44 (CEST)Svar
Tilbage til siden »Flagdag«.