Diskussion:Frigang (teknik)

Slør eller frigang eller? redigér

Det der beskrives i denne artikel, har jeg nu ellers mest hørt omtalt som "slør". For mig er "frigang" f.eks. det en bilmotor gør, når bilen er "koblet ud" (modsat "i gear")... — Peo

Frigang (bil) har tidligere været på den flertydige artikel frigang, men er senere blevet fjernet? Forslag til forfatteren som har startet artiklen, brug stavekontrol. --Ultraman 27. jan 2006 kl. 12:55 (CET)
En bil der står stille med tændt motor kører i tomgang. En bil der ruller uden at være i gear, men med tændt motor, den kører i frigear. slør eller slup er en utilsigtet frigang, der er opstået som resultat af slid på delene. G®iffen 17. mar 2007 kl. 21:52 (CET)

Andre sprog redigér

Hvad hedder Frigang på nogle af de andre sprog, engelsk, tysk, svensk ... ?
(altså vedrørende teknik som er relevant her) -- Mvh PHansen 1. aug 2006 kl. 21:07 (CEST)


Slør heder toter Gang (død gang) på tysk, hvilket lyder som om det også omfatter frigang. Haabet 2. aug 2006 kl. 09:06 (CEST)


Ja det kunne lyde sådan --- jeg har fundet følgende:

English-German translations for "backlash":

Rückwirkung {f}Femininum (die)
toter Gang {m}Maskulinum (der) (einer Gewindespindel)
Totgang {m}Maskulinum (der) (einer Gewindespindel)
Zurückspringen 


idle motion  toter Weg           
idle movement

Totgang  Leerlauf   lost motion

-og fra
http://en.wikipedia.org/wiki/Backlash#Engineering Backlash
Engineering Backlash

In mechanical engineering, backlash is purposeful clearance between mating components 
and sometimes described as the amount of lost motion due to clearance or slackness 
when movement is reversed and contact is re-established.

    * Gearing backlash is backlash between mating gear teeth.
    * Gear couplings use backlash to allow for angular misalignment

* http://en.wikipedia.org/wiki/Idle
* http://en.wikipedia.org/wiki/Backlash_%28gear%29

Og i en bog Teknisk Engelsk for Metalarbejdere fra 1943 angiver de for det engelske:
backlash : Sløre, Spillerum

Det er nok noget af denne passage der skal indarbejdes:

In mechanical engineering, backlash is purposeful clearance between mating components and sometimes described as the amount of lost motion due to clearance or slackness when movement is reversed and contact is re-established.
(slack: the condition of being loose (not taut); "he hadn't counted on the slackness of the rope")

Og så skal det afgøres om Frigang kan betragtes som det positive modstykke til Slør.
Men så vidt jeg husker skal et rat i en bil have en vis mængde slør, så i den betydning kan det ikke være negativt ment. Måske dækker på dansk Slør og Frigang over det samme, hvor nogle fag bruger det ene, andre det andet som (fag)jargon ?
-- Mvh PHansen 2. aug 2006 kl. 09:57 (CEST)

Frigangen er det positive, som skal være der. Hvor slør det hele, både det som skal være der og det som man skal udgå. Eller også er Frigangen det som rettet kan drejes uden at hjulene bevæger sig og slør er hvor meget rettet kan svinge fra side til side.
Brugen af ordene afhænnger nok af hvor meget man kan fjerne og kan/skal indstille.Haabet 2. aug 2006 kl. 15:37 (CEST)
Ja, her ville det være rart med en bilinspektør til eksemplet med frigang/slør i et bilrat. Der er måske ved netop dette eksempel to sider: en juridisk-teknisk hvor bilinspektøren ser i sin bog hvor meget der må være af hvad de nu kalder det - og så en ingeniør-teknisk side af sagen: fx må der sikkert ikke være ret meget i en Formel 1 racer. Og så er der vel også den der purposeful clearance fra citatet ovenfor, der måske mere hentyder til materialeegenskaber. -- PHansen 2. aug 2006 kl. 17:26 (CEST)

Revider eller slet redigér

Foreslår teksten slettet indtil der er en person, som er i stand til at skrive noget fornuftigt --Ultraman 3. aug 2006 kl. 19:32 (CEST)

Det er oplagt at slette alt hvad mogen ikke forstår. Så lad os se om der bliver noget til tilbage.Haabet 3. aug 2006 kl. 23:18 (CEST)

Slør og Frigang vil ofte være synonyme; men der er sikkert situationer hvor det ene vil være bedre end det andet. Under alle omstændigheder har begge artikler karakter af ordbogsopslag (wiktionary). --Leo Laursen 4. aug 2006 kl. 00:17 (CEST)

Ret mig hvis jeg tager fejl (ja, der jo ligesom konceptet), men jeg syntes kun at frigang er beskrevet i forbindelse med biler. Som jeg ser det, er det et lidt mere overordnet begreb som bruges i mange henseener, heruder biler, men også i forbindelse med f.eks. skibe. Er det ikke meningen begrebet skal beskrives bredt ? (Skrev: 14. feb 2007 kl. 19:11 Bruger:Fxfever - husk at signere indlæg på diskussionssider)

Jo, og du er velkommen til at udvide og forbedre artiklen; prøv at sammenligne med Slør (mekanik) og Diskussion:Slør (mekanik) -- Mvh PHansen 14. feb 2007 kl. 19:24 (CET)
Tilbage til siden »Frigang (teknik)«.