Diskussion:Ludvig Holberg/Winsløw

Holberg var under et ophold i Paris indlogeret hos en dansk præst, Jacob Winsløw, som var katolik. Winsløw prøvede at omvende Holberg, men dette resulterede blot i at Holberg blev anti – katolik og altid senere bevarede denne holdning – dermed ikke sagt at Holberg var hedning eller ikke troende, han tilhørte den lutherske tro.

1. Jacob Winsløw (1669-1760) var ganske rigtig romersk katolik, men han var en berømt anatom - ikke præst.

2. At Holberg "tilhørte den lutherske tro" betyder næppe andet eller mere end at der under enevælden ikke var religionsfrihed i Danmark. Kan der fremføres noget til støtte for at Holberg var hvad man i dag kalder "religiøs"?

Sebastjan


Jeg har fundet Winsløw omtalt forskellige steder, men ingen påstår at han var præst. Derimod var han uden tvivl ivrig katolik (som konvertitter ofte er!). Han var en stor beundrer af Bossuet, og han tilegnede sig dennes fornavn: Som forfatter af latinske anatomiske skrifter kaldte han sig Jacobus Benignus Winslow.

Det er i øvrigt ikke rimeligt at en præst kunne være anatom. Ganske vist var Niels Stensen (Steno) begge dele - men ikke samtidig: han lagde anatomien på hylden da han blev præst. (Steno var i øvrigt en slægtning af Winsløw; mon der er tale om en delvis sammenblanding af disse to?)

Hvis jeg har ret i ovenstående, er det dobbelt uheldigt at Winsløws præste-værdighed nu er gentaget i den nederlandske Holberg-artikel.

Sebastjan

Should I remove the priest - item in de nl-story? Jcwf 8. Feb 2003 kl.00:04 (CET)
I think that would be a good idea, at least until we figure out what is correct! Christian List 8. Feb 2003 kl.00:12 (CET)

Holberg omtaler Winsløw i sin Epistel 137: [1]

Sebastjan 14 feb. 2004 kl. 14:10 (CET)

iflg. Dansk Biografisk Leksikon startede Winsløv med at læse teologi, men skiftede kort før han var færdiguddannet over til anatomien.

vh Nico 14. feb 2004 kl. 16:13 (CET)


Tak Nico: Det var faktisk ved at læse om W. i Biogr. Leks. at jeg opdagede det med Holbergs epistel. / Sebastjan 14 feb. 2004 kl. 16:25 (CET)


Den berømte Anatom Jacob Winsløw (1669-1760) var kommet til Paris 1698 og havde dér, i 1699, antaget den katolske Tro. Under sit Ophold i Paris 1714-15 traf Holberg Winslow, der viste ham stor Venlighed, men samtidig sogte at vinde ham for Katolicismen.

http://www.adl.dk/adl_pub/pg/cv/ShowPgText.xsql?nnoc=adl_pub&p_udg_id=40&p_sidenr=297

På grundlag heraf tør jeg korrigere artiklen.

Sebastjan 28 mar. 2004 kl. 15:05 (CET)

Tilbage til siden »Ludvig Holberg/Winsløw«.