Diskussion:Nordens største byer

Jeg tror ikke tallene stammer direkte fra de tre statistikbureauer. Jeg har i hvert fald set dem et andet sted på nettet. Har du selv sammenstillet dem? --Kaare Dybvad 7. feb 2007 kl. 16:37 (CET)

Københavns tal inkluderer ikke Greve, Solrød og Køge, som efter min vurdering falder ind under begrebet 200 meters grænse mellem bygningerne. --Rasmus81 19. jul 2007, 00:18 (CEST)


Problematikken København/Stockholm redigér

Jag har nu uppdaterat listan för med byområder i Sverige og Danmark där byområdesavgränsningarna görs på samma måde. Jag har ännu inte hittat några tal för Finland och Norge (Norge har striktare regler för byavgränsning).

Nå, till saken. I avsnittet om problematiken Kbh/Sthlm står det att det har rått konkurrense mellan de to byerne sedan 1500 talet vad gäller olika aspekter som inbyggertal, kultur, ekonomi etc.. Jag hittar dog ingen kilde till detta påstående. Vad gäller innbyggertal så har Köbenhavn alltid varit större än Stockholm. På 80:erne då jag gick i skolan lärdes ut att Köpenhamn var Nordens största stad.

Att det verkar råda stor konkurrense idag skyldes att Stockholm har vuxit hurtigt de senaste 50 år så att det nu de sidste 5 år till och med vuxit om Köpenhamn. Hvis två byer är av den samme störrelse i närhet av varandra er är det viktigare att profilera sig gentemot den andra. Derav kampanjen om vilken som er Skandinaviens hovedstad, vilket verkar reta Danskar mer än Norrmän. Jag hittar ingen artikel om detta på no.wikipedia. Mitt intryck att konkurrensen mellan de två byerne inte pågått speciellt länge.Nirro 21. nov 2007, 01:27 (CET)

Jeg erindrer at der var furore også i Norge da Stockholm lavede reklamekampagnen the capital of Scandinavia. Se f.eks. denne artikel i en norsk avis (tidning). Sakkura 21. nov 2007, 01:54 (CET)
Tak Sakkura at du rättade mitt dåliga sprogbruk i artikeln. Den norske artikel du refererar till är nästintill 2 år gammal. Alltså er den skrivet då selve kampanjen var initiert. Nu däremot är det tyst fra Norge. De verkar snarast se namnet på kampanjen som nogle selvironi og humor. Det är på denne måde de fleste svenskere oppfatter kampanjen også, imens många i Danmark er blevet opprörde og stadig er det nu også. Min point var at hvis en stor by f.ex. London skulle udrope sig til Europas hovedstad skulle det ikke uppröra svenskere og Danskere som det skulle med Parisere (som skulle förlora på bekostnad av London). Kampanjen skulle ikke få disse reaktioner i Danmark om ikke Stockholm var af den samme störrelse som Köbenhavn. Nirro 21. nov 2007, 03:18 (CET)
Nirro, jeg tror altid der har været lidt drillerier mellem Sverige og Danmark. De fleste danskere trækker på smilebåndet af "Capital of Scandinavia"-sagen og ser det ikke som andet end et brand fra et reklamebureau. Problemet i denne sag er mere i forhold til faktuelle oplysninger, idet en del udlændinge (eksempelvis amerikanere) ikke har begreb om Europas geografi og derfor får forkerte oplysninger ind. En bekendt af mig besøgte USA for et par år siden og blev spurgt om sin nationalitet. Da han svarede han var dansk, brød forsamlingen ud i begejstring om hvor vidunderlig Danmark var, specielt Hamburg !! Det er sagen i en nøddeskal. At en forkert oplysning markedsføres overfor uvidende turister. "Capital" er et faktuelt begreb, der relaterer sig til den by hvor regeringen/parlamentet for et administrativt område sidder (Holland undtaget), og Skandinavien er nu engang ikke et sådant område.
Det positive ved sagen er dog, at den fortsat viser et engagement hos hinanden i Norden. Det er da værd at tage med. Hubertus 21. nov 2007, 11:10 (CET)
Jag har läst att Stockholm gick om Köpenhamn någon gång på 80-talet. Innan dess var Köpenhamn Nordens största stad dock. Hustop (diskussion) 13. sep 2012, 07:17 (CEST)

Helsinki redigér

Vet någon vad byområdesdefinitionen er i Finland? Jag tittade lite snabbt i Google Earth och såg att Esbo och Vanda med god marginal faller under 200 meters-gränsen. I så fall skulle Helsinfors' byområde ha i närhet av 1 miljon indbyggere. Kan det vara så att deres definition är mere strikt (måske 50 meters-gräns)? MvhNirro 14. dec 2007, 13:53 (CET)

Artikelen er om byområder redigér

En IP-bruger er begyndt at blande metropolregioner sammen med byområder. Dét på trods af at artikelen udtrykkeligt handler om byområder, der absolut ikke har noget som helst med administrative enheder at gøre. Et tydeligt lokalpatriotisk indlæg, og ikke encyklopædisk. --62.44.134.144 2. okt 2017, 06:47 (CEST)

Tilbage til siden »Nordens største byer«.