Diskussion:Pakkoruotsi

Seneste indlæg: for 5 måneder siden af Madglad i emnet Nyskrivning
Finland Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Finland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Finland-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Propgandanamn redigér

Pakkouotsi är inget neutralt namn. Det betyder bokstavligt talat "tvångssvenska" som är ett värdeladdat ord. Aaker 16. jun 2007, 01:35 (CEST)

Många finnar vill att svenskan ska vara obligatorisk redigér

"Mange finner ønsker at gøre svensk til et valgfrit fag..." Det samma gäller åt motsatt håll. Läs: http://www.helsinki.fi/aktuellt/arkiv/1-2012/24-13-50-06.html Vill någon der skrive betre dansk än mig ändra? :) --Suomenruotsinsuomalainen 18. feb 2012, 20:59 (CET)

Når artiklen handler om den nuværende situation, er det da mere relevant at mange ønsker at ændre den end at mange vil opretholde status quo. --Palnatoke 18. feb 2012, 21:07 (CET)

Nyskrivning redigér

Der er lidt kritik i omløb af artiklen. Der findes en god svensk artikel: sv:Obligatorisk_svenskundervisning_i_Finland. Efter min mening kan man bare overskrive den nuværende artikel med en oversættelse. /Madglad (diskussion) 19. nov. 2023, 13:05 (CET)Svar

Förlåt, jag måste skriva på svenska.

Svenska blev obligatorisk för alla i Finland i skolreformen. Så är inte realistiskt att säga, att "pakkoruotsi" finns, eftersom svenska ar ett officiellt språk i Finland. Av svenska Wikipedien:


Obligatorisk svenskundervisning i Finland innebär att finskspråkiga skolelever i Finland ges obligatorisk undervisning i det svenska språket, liksom de svenskspråkiga ges i finska. Med införandet av grundskolan på 1970-talet blev svenska ett obligatoriskt ämne i årskurserna 7–9 (sedan 2016 från årskurs 6) för finskspråkiga elever i finskspråkiga skolor. Senare blev det obligatoriskt i yrkesskolorna. Undervisningen skall omfatta minst 6 veckotimmar utspritt på fyra årskurser (6–9). I gymnasiet har svenska alltid ett obligatoriskt ämne, och tills året 1937 var det också huvudlärspråket i universitetsundervisningen i Finland. Under gamla skolsystemet var svenska obligatoriskt också i mellanskolan. I studentexamen var svenska obligatorisk i 1874–2004 förutom några krigsår.

Innan grundskolan infördes på 1970-talet var det andra inhemska språket obligatoriskt i läroverken och högskolorna, men inte i folkskolan och medborgarskolan. Å andra sidan var svenska fram till 1937 också det huvudsakliga undervisningsspråket i den finländska universitetsutbildningen. Exempelvis i mellanskolan och gymnasiet fanns svenskstunder mycket mera än nu i grundskolan och gymnasiet. Svenska språkets tidigare dominerande ställning i det finländska samhället var dock kontroversiell ända sedan 1800-talet och förfinskningssträvandena av styret i storfurstendömet Finland. 1863 genomdrevs en lag om att avskaffa svenskan som enda administrationsspråk i Finland, något som dock infördes i praktiken först 1892. I början av 1900-talet växte den finskspråkiga nationalismen och aktivismen, och under mellankrigstiden utkämpades en språkstrid vid Helsingfors universitet.[2][ej i angiven källa] Som en reaktion grundades Åbo Akademi (1918) och Åbo universitet (1920), då respektive språk uppfattades inte beaktas tillräckligt väl där.

Det svenska språket blev obligatoriskt – som undervisningsspråk eller ämne – i samband med införandet av grundskolan. Genom grundskolereformen 1972–1981, som förlängde läroplikten och gjorde skolan mer jämlik mellan socialgrupper, blev det andra inhemska obligatoriskt på grundskolornas tre sista årskurser. Vid införandet av obligatoriet uppfattades språkstrid som utrikespolitiskt farlig och svenskan som ett viktigt band till Norden, som försvar mot Sovjetunionen. Finskhetsförbundet lyckades dock föra upp språkfrågan i den offentliga diskussionen i slutet av 1980-talet.[2]

Senare har ett antal olika medborgarinitiativ arbetat för att göra svenskan som skolämne frivilligt i Finlands obligatoriska skolsystem. Detta har dock aldrig fått majoritet vid omröstningar i Finlands riksdag.[3]

Tilbage til siden »Pakkoruotsi«.