Holger Gabrielsen

dansk skuespiller, teaterinstruktør, og dramalærer (1896-1955)

Holger Bjerring Gabriel Gabrielsen (født 27 november 1896 i København, død 7 maj 1955) var en dansk skuespiller, teaterinstruktør og dramalærer.

Holger Gabrielsen
Født 27. november 1896 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 7. maj 1955 (58 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filminstruktør, skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Skuespiller redigér

Gabrielsen læste hos skuespilleren Thorkild Roose og gik derefter på Det Kongelige Teaters elevskole 1915-17. Han debuterede 15. oktober 1916 som Søren Torp i Genboerne.

Han havde næsten hele sin skuespillerkarriere på Det Kgl. Teater, hvor han i alt spillede 191 roller i både klassiske og moderne stykker og i såvel det tragiske som komiske rollefag. Han er regnet som en af de bedste Holberg-fortolkere nogensinde.

Udover sin lange karriere på Det Kongelige Teater var Gabrielsen på gæstespil i Oslo i 1937 og spillede i 1938 professor Mensch i Han sidder ved SmeltediglenFolketeatret.

Instruktør og lærer redigér

Gabrielsen debuterede som instruktør med forestillingen Lysistrate i 1927 og iscenesatte den sidste Scala Revy "Punktum - Finale". I 1931 blev han fastansat som instruktør ved det Kgl. Teater og instruerede i de følgende år en lang række forestillinger. Fra 1927 til sin død var han desuden lærer på Det Kongelige Teaters elevskole.

Kendte roller redigér

Familie redigér

Gabrielsen var søn af restauratør Jens Gabrielsen og hustru Ane Christine, født Christensen. Han var ugift. Holger Gabrielsen begik selvmord ved at skyde sig i hjertet, da han følte sig presset af rygterne om homosexualitet.[1][2]

Tillidshverv redigér

Hæder redigér

Eksterne henvisninger redigér