Karl Krøyer

dansk opfinder og fabrikant (1914-1995)

Karl Kristian Kobs Krøyer (21. august 1914 i Korsør19. august 1995 i Magagnosc, Frankrig) var en dansk opfinder og fabrikant.

Karl Krøyer
Født 21. august 1914 Rediger på Wikidata
Død 19. august 1995 (80 år) Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Opfinder Rediger på Wikidata
Kendte værker Krøyerkugler Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Krøyers mest berømte opfindelse var et system til at hæve sunkne skibe ved hjælp af små kugler af skumplast (styropor). I november 1964 sank fragtskibet Al-Kuwait i Kuwaits havn. Det var et problem, for Kuwait by lavede drikkevand af vandet i havnen, og om bord på Al-Kuwait var 5000 får. Skibet var forsikret hos et dansk selskab, og dette bad Krøyer om hjælp. En ung ansat hos Krøyer kom derefter med ideen til systemet. Princippet var, at kuglerne blev blæst ind i skibet med trykluft, så det til sidst steg mod overfladen.

Et meget fortalt vandrehistorie er, at Krøyer ikke kunne få patent på metoden, da han havde fået ideen fra en historie fra 1949 med Anders And, hvor Anders med hjælp fra Rip, Rap og Rup hæver et skib ved hjælp af bordtennisbolde. Derfor mente man, at det rettelig var tegneren Carl Barks, der var ophavsmanden til Krøyers metode. Hverken Karl Krøyer eller den unge ansatte kendte dog historien med Anders And. Systemet blev siden solgt til et nederlandsk firma og har været brugt flere steder.

Krøyer er begravet på Ordrup Kirkegård.

Eksterne henvisninger redigér