Kategoridiskussion:Påbegyndte geografi-artikler

Måske skulle nedenstående have være oprettet et andet sted, men nu prøver jeg:

Har prøvet at kigge på diverse by-artikler, men er i tvivl om hvorledes strukturen er tænkt anvendt. Navne som Holbæk, Kastrup, Tårnby findes mange steder, nogle er lagt ind som flertydige (OK), men hvad bør det "nederste" niveau kaldes ?

Som eksempler:

Under "Kastrup" findes en flertydig side som giver oversigt over sognene
Under "Kastrup Sogn (Tårnby Kommune)" findes byen Kastrup oprettet som "Kastrup (Amager)"
Under "Holbæk Sogn" findes byen Holbæk som "Holbæk ((Rougsø) Sogn)"
Under "Holbæk" findes en beskrivelse af den sjællanske Holbæk (uden sognereferencer)

Hvad er "rigtigst" navngivning for e.g. Holbæk - måske Holbæk (Jylland) & Holbæk (Sjælland) ? - eller efter postnummer ?

Hvorledes adskilles sognene og fysisk geografi ? På et tidpunkt kolliderer kirkelig og fysisk orienterede navne.

Rettes der ind efter nye eller gamle kommuneindelinger ?

(Det er nok korrekt at spørgsmålet ikke er stillet på rette sted, men det går jo nok.) Alle artiklerne om sogne, fx Holbæk Sogn er genereret automatisk ud fra de data der kan findes på http://levende.kms.dk/su/sunavn.htm . Når et stednavn findes flere steder i Danmark, tilføjes sognet normalt i parentes. Men den automatiske procedure der genererede alle sogne-artiklerne, fejlede tilsyneladende i de tilfælde hvor stednavnet lægger navn til selve sognet. I Kastrup Sogn (Tårnby Kommune) har nogen rettet det oprindelige forkerte Kastrup ((Tårnby)_Sogn) til det fornuftigere Kastrup (Amager) som du siger. På Holbæk Sogn var dette ikke sket endnu (men jeg har lige rettet). Der er masser af sognesider hvor et forkert autogenereret stednavn skal rettes. Jeg vil oprette en Holbæk (flertydig) om lidt ud fra de oplysninger der er på http://levende.kms.dk/su/sunavn.htm /JeppeSN 21. jan 2006 kl. 23:30 (CET)
Problemet ved de autogenererede sogneartikler opstår vist også i det tilfælde, når der findes flere sogne med samme navn, jf. Kastrup Sogn, hvor kommunenavnet så bliver blandet ind i det på en uheldig måde. Som oftest har vi vist løst problemet ved i stedet at bruge (det nuværende) kommunenavn i parentesen i stedet. Og så havde vi selvfølgelig en mængde artikler om byer før de autogenerede sogneartikler kom til, hvor vi så i en hel del tilfælde har valgt at beholde de eksisterende navn på artiklen. Og en del tilfælde, hvor en betydning anses for primær. Med fx Holbæk tænker de fleste nok på den sjællandske by, hvorfor den optræder, når man slår op på Holbæk, men med en henvisning til Holbæk (flertydig), hvor man kan finde henvisninger til de mindre kendte steder med samme navn.
Før oprettelsen af de mange sogneartikler debatterede vi bl.a., hvordan flertydigheder i stednavne skulle løses. Så vidt jeg husker blev sognet valgt, fordi der i nogle (få) tilfælde fandtes flere steder med samme navn i samme kommune, hvorfor man selvfølgelig ikke i de tilfælde kunne bruge hverken landsdel, amt eller kommune til at skille dem ad. Og når artiklerne blev autogenereret var det nødvendigt at anvende samme navngivningspraksis overalt. --Heelgrasper 22. jan 2006 kl. 00:25 (CET)
(Det skal lige siges at Holbæk (flertydig) blev oprettet (af mig) efter at denne diskussionsside blev startet.) /JeppeSN 22. jan 2006 kl. 16:14 (CET)
Tilbage til siden »Påbegyndte geografi-artikler«.