Klitkambunke

(Omdirigeret fra Klit-Kambunke)

Klitkambunke (Koeleria glauca), også skrevet Klit-Kambunke, er en flerårig, urteagtig plante, en græsart, med en tueformet vækst. Planten er sjælden i Danmark, bortset fra klitområder i Nord- og Vestjylland.

Klitkambunke
Klitkambunke (Koeleria glauca) Foto: Le.Loup.Gris
Klitkambunke (Koeleria glauca)
Foto: Le.Loup.Gris
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Liliopsida (Enkimbladede)
Orden Poales (Græs-ordenen)
Familie Poaceae
Slægt Koeleria (Kambunke)
Art K. glauca
Videnskabeligt artsnavn
Koeleria glauca
DC.
Hjælp til læsning af taksobokse

Beskrivelse redigér

Klitkambunke er en flerårig, urteagtig plante med en tueformet vækst. Bladene er rendeformede eller sammenrullede og tæt dunhårede, men uden randhår. De nederste dele af bladene er skjult i trævlede bladskeder fra tidligere år. Begge bladsider er blågrønne. Blomstringen foregår i juni-juli, og blomsterne sidder i endestillede aks på stive, oprette stængler. De er samlet 2-5 ad gangen i småaks, der har afrundede dækblade. De enkelte blomster er 3-tallige, men stærkt reducerede (som det er almindeligt hos græsserne). Frugterne er nødder (frø).

Rodsystemet består af en rodstok og et velforgrenet net af siderødder.

Planten når en højde i tuen på ca. 25 cm og en bredde på ca. 20 cm, mens de oprette, aksbærende stængler let når 50 cm i længden.

Hjemsted redigér

Indikatorværdier
Klitkambunke
L = 7 T = 7 K = 7 F = 3 R = 8 N = 1

Klitkambunke er naturligt udbredt fra Spanien, Frankrig og England over hele Centraleuropa til Østeuropa, Rusland og Centralasien. I Danmark findes arten hist og her på klitområder i Nord- og Vestjylland.[1] Arten er knyttet til lysåbne voksesteder med en kalkrig, men næringsfattig og tør jord. Derfor ses den oftest i klit- og steppeområder.

I Kampinos Nationalpark ved landsbyen Kikoły, der ligger i nærheden af Warszawa, findes lysåbne græsvegetationer på tør bund. Her vokser arten sammen med bl.a. aksærenpris, svalerod, Cladonia foliacea (en art af rensdyrlav), engsalvie, glat rottehale, grå potentil, gul skabiose, Hieracium echioides (en art af høgeurt), karteusernellike, klitlimurt og nikkende kobjælde[2]

Galleri redigér

 
Løv.
 
Vækstform.
 
Umodent aks.
 
Biotop.

Noter redigér

  1. ^ Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 87-02-11219-1.
  2. ^ The 10th European Dry Grassland Meeting: Dry grasslands of Koelerio-Corynerophoretea in central and eastern Poland Arkiveret 20. november 2015 hos Wayback Machine – kortfattet ”appetitvækker” for ekskursionens deltagere (engelsk)

Kilder og eksterne henvisninger redigér


 Søsterprojekter med yderligere information: