Krystalstruktur

(Omdirigeret fra Krystalgitter)

Indenfor mineralogi og krystallografi er en krystalstruktur en unik måde at arrangere atomerne i et krystal. Et krystal består at et stort antal enhedsceller, som er ens grupper af atomer, der gentages med regelmæssige mellemrum i alle tre dimensioner, efter et regelmæssigt "mønster" kaldet et rumgitter eller krystalgitter.

Klassifikation efter symmetriforhold redigér

Krystalsystem Rumgitre
Triklin  
monoklin simpel endecentreret
   
orthorhombisk simpel endecentreret rumcentreret fladecentreret
       
hexagonal    
trigonal
(tidl.
rhomboedrisk)
 
tetragonal simpel rumcentreret
   
kubisk simpel rumcentreret fladecentreret
     

Krystalstrukturer kategoriseres overordnet i et af 7 forskellige krystalsystemer: Nævnt i rækkefølge efter faldende symmetri hedder krystalsystemerne:

  • kubisk
  • hexagonal
  • tetragonal
  • trigonal (tidligere kaldet rhomboedrisk)
  • orthorhombisk
  • monoklin og
  • triklin.

Nogle krystallografer arbejder kun med seks krystalsystemer, og ser det hexagonale krystalsystem som en speciel variant af det trigonale system.

Da de enkelte elementarceller i nogle af krystalsystemerne kan være flade- og/eller rumcentrerede, viser der sig de i alt 14 unikke krystalstrukturer der er vist i skemaet til højre. Bortset fra såkaldte kvasikrystaller passer samtlige kendte krystallinske materialer på én af disse 14 krystalstrukturer.

Gitterparametre redigér

Krystalstrukturen beskriver rumgitteret kvalitativt. For at beskrive gitteret kvantitativt, angives de såkaldte gitterparametre; afstandende a, b og c samt vinklerne α, β og γ i illustrationerne i skemaet.

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne naturvidenskabsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.