Lone Wrede Scherfig (født 2. maj 1959 i Søborg ved København) er en dansk filminstruktør. Hun er datter af direktør Ole Scherfig og forstander Lise Scherfig, og er søster til teaterinstruktøren Vibeke Wrede og til direktør Christian Scherfig. Hun var i 2009 instruktør på filmen An Education, som i 2010 blev nomineret til en Oscar i kategorien årets bedste film. Filmen blev desuden nomineret i kategorierne bedste kvindelige hovedrolle og bedste manuskript.[1]

Lone Scherfig
Lone Scherfig ved Toronto International Film Festival, 2009
Personlig information
Født 2. maj 1959 (64 år)
Søborg, v/København
Nationalitet Dansker
Ægtefælle Jesper Preben Allentoft
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Student fra Ingrid Jespersens Skole i 1976, uddannet filminstruktør på Den Danske Filmskole i 1984
Profession Filminstruktør
Berømt for Film

Lone Scherfig er student fra Ingrid Jespersens Skole i 1976.[2] Efter sin studentereksamen læste hun filmvidenskab på Sorbonne og blev uddannet filminstruktør fra Den Danske Filmskole i 1984 med afgangsfilmen Den Onde Cirkel. Hun har i en årrække lavet film og tv, men hendes gennembrud kom med dogmefilmen Italiensk for begyndere i år 2000 med blandt andet Anders W. Berthelsen, Peter Gantzler, Anette Støvelbæk og Ann Eleonora Jørgensen i rollerne. Filmen solgte 828.000 billetter og er en af de mest sete danske film i nyere dansk filmhistorie, og den vandt desuden Sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin i 2001 samt en lang række andre internationale filmpriser.

Herudover har hun også instrueret filmene Kajs fødselsdag (1990) (debutfilm), børnefilmen Når mor kommer hjem (1998), den prisbelønnede Wilbur begår selvmord (2002) og Hjemve (2007). I de senere år har Lone Scherfig arbejdet i England, hvor hun har instrueret yderligere en række spillefilm.

På tv står hun blandt andet bag en række afsnit af Flemming & Berit, TAXA, Ved stillebækken, Krøniken og den amerikanske Astronauts Wives Club.

Filmografi redigér

Filmografi ifølge DFI:[3]

Referencer redigér

Eksterne henvisninger redigér