Lorsch kloster er et tidligere benediktinerkloster i Lorsch i landkreis Bergstrasse i den tyske delstat Hessen. Klosterkirken og det tidligere kloster blev i 1991 opført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

UNESCO Verdensarvsområde
Lorsch klosterkirke og tidligere kloster
Torhalle, indgangen til klosterkirken
Land Tyskland
Type kultur
Sted Lorsch i Hessen.
Kriterium (iii) (iv)
Reference 515
Oversigtskort

Historie redigér

Klosteret blev grundlagt i 764 og var indtil højmiddelalderen både et centrum for samfundsmagt, kirke- og kulturliv. Lorsch Kloster var et sted hvor den antikke viden blev overleveret til europæisk kultur.

I 1232 kom klosteret under ærkestiftet Mainz. I 1461 blev det forpagtet til Rheinische Pfalzgrafschaft (Kurpfalz) som opløste klosteret i 1564.

Klosterskrifterne redigér

Klosterets historie indgår i Codex Lorsch (Codex Laureshamensis) en skriftsamling fra 1170'erne. Codex Lorsch som opbevares i statsarkivet i Würzburg, er et grundlæggende værk til forståelsen af tidlig tysk middelalder. Et andet kendt dokument fra Lorsch Kloster er Codex Aureus Laureshamensis som er en rigt illustreret og koloreret evangeliebog.

 
Kloster Lorsch på et koloreret kobberstik af Matthäus Merian, omkring 1615

Arkitektur redigér

Klosterkirken med dens monumentale indgang, den berømte Torhalle (porthallen), er sjældne overleveringer fra den karolingske æra. Skulpturerne og malerierne fra denne periode er fremdeles i bemærkelsesværdig god stand.

Eksterne kilder/henvisninger redigér