Maria Clement Hagstrup

Maria Clement Hagstrup (født 14. juli 1976) er dansk historiker og forfatter. Hun er ansat på Vesthimmerlands Museum som udviklingschef samt UNESCO Site Manager for ringborgen Aggersborg, der sammen med de fire andre danske ringborge, Fyrkat, Nonnebakken, Trelleborg og Borgring blev udnævnt til UNESCO Verdensarv i 2023. Uddannet cand. mag. i historie fra Aarhus Universitet med efteruddannelse fra Danmarks Journalisthøjskole.

Særligt forskningsområde er dansk socialhistorie, herunder anstaltstiden 1911-1961 på Livø, som hører til Vesthimmerlands Museums museale ansvarsområde. Det har bl.a. affødt særudstillingen ANBRAGT - Livø Anstalten 1911-1961 i 2021, bogen Afvigernes ø i samarbejde med historieprofessor Poul Duedahl fra Aalborg Universitet, Gads Forlag 2023, medvirken i podcasten Et minusmenneske, DR 2023 og DR-dokumentaren Nyrup - søn af en udstødt, som blev sendt på DR1 i januar 2023 og var blandt årets mest sete programmer. Dertil kommer flere artikler og podcasts om emnet samt stor foredragsvirksomhed - bl.a. i samarbejde med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og historieprofessor Poul Duedahl. For øjeblikket arbejder Hagstrup i samarbejde med Naturstyrelsen og Aalborg Universitet på at skabe nye formidlingstiltag på selve Livø med udgangspunkt i anstaltshistorien. Dette indebærer bl.a. etableringen af et formidlingscenter, tilgængeliggørelse af øens celler m.m. Et omfattende projekt som kommer til at strække sig over flere år.

Hun har siden 2015 været tæt involveret i processen med at få Aggersborg optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, hvilket lykkes i september 2023, hvor de fem danske ringborge fra vikingetiden blev optaget på listen som en serienominering. I 2024 udnævnt til UNESCO Site Manager for Aggersborg og ansvarlig for den fremtidige udvikling af ringborgen til en oplevelse i verdensklasse.