Nylars Kirke

rundkirke på Bornholm
(Omdirigeret fra Nylars Rundkirke)

Nylars Kirke ligger i Nylarsker Sogn (Vester Herred) på Sydbornholm, nær Rønne. Navnet Nylars er en folkeetymologisk omdannelse af Nikolaus, navnet på den helgen til hvem kirken var indviet.

Nylars Kirke
Nylars Kirke 2005
Generelt
Opført Midten af 1100-tallet
Geografi
Adresse Kirkevej 10K, Nylars, 3720 Aakirkeby
Sogn Nylarsker Sogn
Pastorat Vestermarie-Nylarsker Pastorat
Provsti Bornholms Provsti
Stift Københavns Stift
Kommune Bornholms Regionskommune
Eksterne henvisninger
www.nylarskirke.dk
Oversigtskort

Bygningshistorie redigér

Nylars Kirke blev sandsynligvis opført i midten af 1100-tallet. Den er bygget af kampesten og silurkalk med apsis, kor og rundskib. Kirkens ene klokke er støbt i 1702 af D.H. Gradener og Arendt Tor Kuhl, mens den anden klokke er omstøbt ved arkitekt Mathias Bidstrups restaurering i 1882. Våbenhuset, som er placeret foran syddøren, blev ombygget af arkitekten J.D. Herholdt, i 1879 og senere blev også klokketårnets klokkerum fornyet.

Kirken i dag redigér

Kirken er bygget i tre stokværk som en typisk forsvarskirke. De to nederste stokværk har ringformet tøndehvælv, som er karakteristisk for de bornholmske rundkirker. Den eneste bevarede oprindelige lysåbning i kirken, som er placeret så højt oppe under tøndehvælvet som muligt, har måttet afdækkes med en stenplade. Lysåbningens 50 cm gange 27 cm og mange andre detaljer tydeliggør kirkens "fæstningskarakter".

Det fritstående klokketårn er et af de mest ejendommelige på øen, og klokkerummet af bindingsværk står på en høj kampestensudbygning, som stammer fra 1500-tallet.
I kirkens våbenhus står et krucifiks fra renæssancen (omkring 1600) på et nyere kors, og her findes også to olddanske runesten; se Ny Larskerstenen 1 og Ny Larskerstenen 2.

Prædikestolen og stoleværket er fra restaureringen ved Mathias Bidstrup i 1882, hvilket antages også at gælde for pulpituret.

Kirkens nuværende lysekroner er kopier efter lysekronerne i Ruts Kirke, og i koret hænger en udskåret og forgyldt basunengel fra 1700-tallet.

Billeder redigér

Litteratur redigér

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.