Portal:Cykling/Månedens artikel/Oktober 2015

Målområdet på Alpe d'Huez.

Alpe d'Huez er et 1850 meter højt bjerg i den franske del af alperne, som befinder sig i Huez kommunen i Isère départementet. Ud over at være kendt fra Tour de France er det også et berømt skisportssted.

Alpe d'Huez er nok det mest legendariske af alle bjerge der forceres i Tour de France. Selvom det hverken er det højeste eller stejleste bjerg i Tour'en, er det den mest prestigefyldte sejr en cykelrytter kan få på et bjerg. Den er indlagt i tour'en næsten hvert år, fra 1976 til 2006 22 gange. 1976 var kun anden gang stigningen var med på Tour ruten, siden den blev introduceret i 1952, hvor italieneren Fausto Coppi vandt.

Stigningen op til Alpe d'Huez er 14,4 km lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,1%. Den er især kendt for sine karakteristiske 21 hårnålesving, hvor man kan se fra den ene terrasse til den anden. Hver eneste vinder på Alpe d'Huez har fået et af svingene opkaldt efter sig. Da man i 2001 kørte op for 22. gang, var man nødt til at starte forfra, så der i nogle sving nu er to mindeplader over bjergets sejrherre.



Læs hele artiklen