Portal:Historie/Udvalgt billede/Arkiv 2012

2012 redigér

Januar redigér

 

I årene efter anden verdenskrig forsøgte en række mindre lande at stable en bilindustri på benene, ofte baseret på små, billige biler. I Grækenland var industrimanden Georgios Dimitriadis en af pionererne, og her præsenterer han i 1958 sin Dimitriadis 505. Bilen slog ikke an, men Dimitriadis oprettede senere fabrikken Attica, der i en periode producerede småbiler.



rediger · historik · diskussion

Februar redigér

 

Billedet viser den britiske premierminister Clement Attlee (til højre) og hans udenrigsminister Ernest Bevin. De to er fotograferet i Downing Street, den 14. august 1945, og de har netop proklameret i radioen på BBC, at Japan har overgivet sig, og at 2. verdenskrig dermed er slut.



rediger · historik · diskussion

Marts redigér

 

Denne illustration fra Davids samling viser en mameluk, der træner i brugen af lanse. Den er hentet fra et syrisk eller egyptisk værk fra begyndelsen af det 16. århundrede.



rediger · historik · diskussion

April redigér

 

Nedskydningen af et amerikansk U-2-fly ved Sverdlovsk i 1960 var en stor propagandamæssig gevinst for Sovjetunionen. Senere samme år blev der holdt en udstilling i byen, hvor forskellige effekter fra flyet blev vist frem. Her er det Gary Powers' flyverhjelm.



rediger · historik · diskussion

Maj redigér

 

Kong Ladislav af Bøhmen og Ungarn blev født fire måneder efter sin fars - Albrecht 2.'s - død, og fik derfor tilnavnet "den posthume". Her er han malet af en ukendt kunstner i 1457, 17 år gammel.



rediger · historik · diskussion

Juni redigér

 

Efter Tysklands genforening i 1989 blev Potsdamer Platz, der tidligere lå i ingenmandsland i det delte Berlin, pludselig en central plads i byen, og genstand for vældig byggeaktivitet. På billedet ses tre af pladsens karakteristiske skyskrabere.



rediger · historik · diskussion

Juli redigér

 

I september 1914 opfordrede Arthur Conan Doyle alle professionelle britiske fodboldspillere til at melde sig til hæren i krigen mod Tyskland. I den anledning blev der oprettet en særlig fodboldbataljon under Middlesex-regimentet, og dette er en hverveplakat for bataljonen.



rediger · historik · diskussion

August redigér

Frederik den Stores lystslot Sanssouci i Potsdam ligger smukt placeret i en park. Denne video giver en rundtur i parken foran slottets store trappe, samt et udvendigt kig på slottet og de pavilloner, der omgiver det.



rediger · historik · diskussion

September redigér

 

Maleren Henry Lewis var født i England i 1819 og kom som 10-årig til USA, hvor han senere ernærede sig som maler. I 1846-48 rejste han ned ad Mississippi til New Orleans, og han malede flittigt undervejs. I 1850'erne flyttede han til Tyskland, hvor billederne og beskrivelser fra turen blev udgivet i bogform.



rediger · historik · diskussion

Oktober redigér

 

Mehmet 4. var kun en lille dreng, da han arvede sultan-titlen efter sin far. Han kom til at regere i næsten 40 år. Dette billede af ham hænger i Wien, den by hans hær forgæves belejrede i 1683.



rediger · historik · diskussion

November redigér

 

Den franske maler Auguste François Biard (1799-1882) var noget af en globetrotter, og han har leveret motiver fra flere kontinenter. Biard var en arg modstander af slaveriet, så da Frankrig ophævede det i 1848, skildrede han reaktionen i Caribien.



rediger · historik · diskussion

December redigér

 

Fort Christiansborg i det nuværende Ghana var fra 1685 hovedsæde for de danske besiddelser på Guldkysten.



rediger · historik · diskussion