Ruth Westheimer

tysk professor

Karola Ruth Siegel (født 4. juni 1928 i Wiesenfeld, Tyskland, død 12. juli 2024 i New York City[1]) var en amerikansk skuespillerinde, sexolog, forfatter, mediepersonlighed, radio- og tv-vært samt overlever af Holocaust.

Ruth Westheimer
31. maj 2018
Personlig information
FødtKarola Ruth Siegel Rediger på Wikidata
4. juni 1928 Rediger på Wikidata
Wiesenfeld, Bayern, Tyskland Rediger på Wikidata
Død12. juli 2024 (96 år) Rediger på Wikidata
New York City, New York, USA Rediger på Wikidata
NationalitetTyskland
USA
Weimarrepublikken
Nazi-Tyskland Rediger på Wikidata
BopælWashington Heights Rediger på Wikidata
ReligionJødedom Rediger på Wikidata
Uddannelses­stedParis Universitet, Weill Cornell Medicine, Columbia University Rediger på Wikidata
BeskæftigelseTv-skuespiller, universitetsunderviser, sexterapeut, finskytte, seksualpædagog, teaterskuespiller, sociolog, stemmeskuespiller, radiovært, forfatter, tv-vært Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserLeo-Baeck-medaljen (2002)
Magnus Hirschfeldmedalje (1994)
Fellow of the New York Academy of Medicine
Women in Technology Hall of Fame (2010) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Ruth Westheimers hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Westheimer blev født i Tyskland i en jødisk familie. Efter at nazisterne kom til magten, sendte hendes forældre i 1938 den 10-årige pige i sikkerhed til en skole i Schweiz, mens de blev tilbage på grund af hendes ældre bedstemor.[2] De blev begge efterfølgende sendt til koncentrationslejre af Gestapo, hvor de blev dræbt. Efter Anden Verdenskrigs afslutning emigrerede hun til det britisk-kontrollerede mandatområde i Palæstina. På trods af at hun kun var 140 cm høj og 17 år gammel, sluttede hun sig til den jødiske paramilitære gruppe Haganah, hvor blev uddannet som snigskytte. På sin 20-års fødselsdag blev hun under en aktion alvorligt såret af en eksploderende granat under et mortér brandangreb på Jerusalem under den israelske uafhængighedskrig 1947-1949. To år senere flyttede hun til Paris, hvor hun studerede psykologi på Sorbonne. Da hun immigrerede til USA i 1956, arbejdede hun som stuepige for at klare sig på en kandidatskole, tog en Master of Arts i sociologi på et universitet i New York City i 1959 og fik en doktorgrad i en alder af 42 år fra Teachers College, Columbia University, i 1970. I løbet af det næste årti underviste hun på en række universiteter og havde en privat sexterapipraksis.

Westheimers mediekarriere begyndte i 1980 med radioindkaldsshowet Sexually Speaking, som fortsatte indtil 1990. Hun lancerede derefter et tv-show, The Dr. Ruth Show, som i 1985 tiltrak 2 millioner seere om ugen. Hun var vært for adskillige serier på Lifetime Channel og andre kabel-tv-netværk fra 1984 til 1993. Hun blev et kendt navn og en stor kulturpersonlighed, optrådte i flere netværks-tv-shows, medvirkede i en film med Gérard Depardieu, optrådte på forsiden af ​​ugebladet People, optrådte i adskillige reklamer. Hun var forfatter til 45 bøger om sex og seksualitet.

Tidligt liv og uddannelse

redigér

Tyskland

redigér

Westheimer blev født Karola Ruth Siegel, i den lille landsby Wiesenfeld (nu en del af Karlstadt, i Weimarrepublikken. Hun var det eneste barn af ortodokse jøder, Irma (født Hanauer), en husholderske, og Julius Siegel, en grossist og søn af familien, som Irma arbejdede for.[3]Fra hun var et år boede hun i en lejlighed i Frankfurt am Main sammen med sine forældre og sin mormor, Selma, som var enke.[4]

Referencer

redigér
  1. ^ "Ruth Westheimer er død". dr.dk.
  2. ^ Current Biography Yearbook. H. W. Wilson Company. 1987. s. 594.
  3. ^ Kathleen Thompson (marts 1, 2009). "Ruth Westheimer". Jewish Women's Archive. Arkiveret fra originalen august 11, 2016. Hentet december 18, 2016.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  4. ^ "Transcript: Dr. Ruth Westheimer | Jan 13, 2020 | TVO.org". www.tvo.org. Arkiveret fra originalen januar 3, 2022. Hentet januar 3, 2022.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)

Eksterne henvisninger

redigér
 Spire
Denne amerikanske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.