Kvæsthus

oprindelig en type sygehus for sårede søfolk
(Omdirigeret fra Søkvæsthuset)

Kvæsthus var et hospital for kvæstede (sårede militære); senere anvendtes det tillige som lemmestiftelse.

Kvæsthus, 1690s

I 1618 oprettedes et bådsmændenes sygehus, rimeligvis ved den nuværende Holmens Kirke, det 1628 flyttedes til Gothersgade og derfra 1658 til SejlhusetBremerholm (ved det Kongelige Teater), hvorefter det kaldtes Kvæsthuset, der senere deltes i et søkvæsthus og et landkvæsthus eller Krigshospitalets Ladegård, fordi det indrettedes på Københavns Ladegård.

Oprindeligt skulle Kvæsthuset kun anvendes som sygehus, medens invaliderne anbragtes i de almindelige lemmestiftelser, men de blev stiftelser med enkelte sygestuer, og de oprettedes også i det 18. århundrede ved andre lemmestiftelser som Vartov. I Norge oprettedes et kvæsthus 1679, men dets historie er så godt som ukendt.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.