Seksuel fetichisme

En seksuel tænding på noget der sædvanligvis ikke anses for at være seksuelt, og som har en afgørende betydning i individets seksualitet og liv.
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Seksuel fetichisme er en seksuel tiltrækning til et objekt – en fetich, der har en stor magt i individets seksualitet. Nogle feticher er lettere forståelige, mens andre er genstande, der slet ikke virker seksuelt eller sættes i forbindelse med noget seksuelt af andre mennesker. Skulle alle observerede seksuelle feticher opremses, blev listen meget lang.

Seksuel fetichisme
Klassifikation
Information
Navn Seksuel fetichisme
Medicinsk fagområde psykiatri,
psykologi Rediger på Wikidata
ICD-9 302.81302.81 Rediger på Wikidata
ICD-9-CM 302.81 Rediger på Wikidata
MeSH D005329 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kort sagt, har man en fetich hvis man er stærkt seksuelt tiltrukket af noget som normalt ikke anses for at være seksuelt. Og det noget har en afgørende betydning i individets seksualitet og liv. F.eks. hvis seksuel tænding er svær eller umulig uden fetichen er til stede, fysisk eller mentalt.

Feticher opstår ofte i barndommen og ses mest hos mænd. Dette betyder at en fetich ofte har fulgt, og vil følge individet hele livet, og at den er en dyb del af personens seksualitet.

En sexolog med speciale i dette område, beskriver en fetich som "benzin på bålet". Det er muligt at tænde et bål uden benzin, men med går det meget hurtigere. Ofte virker en fetich sådan for en fetichist.

En gruppering indenfor den seksuelle fetichisme er den transvestitiske fetichisme, der er rettet mod det modsatte køns beklædningsgenstande og -materialer.

Det seneste tiårs fetichfester har primært orientering mod eksperimenterende seksuelle udtryksformer, evt. i forbindelse med en særlig tøjstil, også kaldet modefetich.

Seksuelt fetichisme hør under det psykologiske og sexologiske begreb Parafili

Se også redigér

Eksterne links redigér

 
Wikimedia Commons har medier relateret til: