Sønner av Norge: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: flyt sprogikon bagerst; kosmetiske ændringer
Linje 1:
'''''Sønner av Norge''''' (egtl. "Norsk Nationalsang") var Norges ''[[de facto]]'' [[nationalsang]] fra 1820. [[Henrik Anker Bjerregaard]] ([[1792]]–[[1842]]) skrev teksten, mens melodien blev komponeret af [[Christian Blom (komponist)|Christian Blom]] ([[1782]]–[[1861]]). "Sønner av Norge" ble brugt som nationalsang frem til "[[Ja, vi elsker dette landet]]" kom frem i [[1864]].
 
Sangen blev til ved at [[SelskapetSelskabet for Norges Vel]] i [[1819]] igangsatte en konkurrence om at skrive en ny nationalsang for Norge. Pengepræmien blev doneret af grosserer Marcus Pløen og var på 100 [[speciedaler]] til hhv. tekstforfatter og komponist. Dommerkomitéen bestod af tre akademikere (rektor Rosted, slotspræst Storm Munch og professor Steenbloch), og ad 20 kandidater blev den kåret som vinder i [[1820]]. Komitéen udtalte dog om vinderen, at den ikke levede op til deres idé om en norsk nationalsang, der skulle "passe til enhver Tid og tilfredsstille enhver Classe af Borgersamfundets Lemmer" og være "et helt Folks Løsen". Sangen blev alligevel valgt til vinder fordi den var den "mest hensigtssvarende". De syntes dog heller ikke, at prisen skulle give den et "almengjældende Stempel", men overlod det til "en langt alvorligere Kamp med ældre og yngre Brødre".
 
Ligesom "Ja, vi elsker" blev den aldrig formelt anerkendt som nationalsang, men etablerede sig som nationalsang af ren praksis. Frem til begyndelsen af [[1900-tallet]] blev begge sange brugt, men "Sønner av Norge" blev mest benyttet i formelle sammenhænge.