Risikoaversion: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
No edit summary
 
Linje 1:
'''Risikoaversion''' er et begreb inden for [[finansiel økonomi]] og [[psykologi]], der udtrykker en investors modvilje til at påtage sig risiko uden at blive kompenseret for det. Risiko skal her forstås som et mål for, hvor meget investerings afkast kan svinge, eksempelvis udtrykt ved [[standardafvigelse]]n.
 
Antag at en [[investor]] kan vælge mellem at investere i en statsobligation, der giver en fast rente på 5%, eller en aktie med et kendt [[forventningsværdi|forventede afkast]], hvor kursen forventes at svinge. For at en ''risikoavers'' investor vil vælge aktien, skal dennes forventede afkast være større end 6%, f.eks. 7%. Hvis det er tilfældet, opnår investoren den ønskede ''risikopræmie'' som kompensation for at påtage sig risiko. Risikopræmiens størrelse afhænger af graden af risikoaversion.
 
En ''risikoneutral'' investor vil vælge den investering, med det højeste forventede afkast, dvs. aktien hvis dennes forventede afkast er større end 5%, og i modsat fald obligationen. Har begge et forventet afkast på 5%, vil investoren være indifferent. Endelig vil en ''risikoelskende'' investor være villig til at acceptere et lavere afkast på aktien, f.eks. 5%.