Inuitter: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved KnudW, fjerner ændringer fra 80.71.142.171 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
m retter wikilink
Linje 70:
De inuitiske folkeslag omfatter de [[Canada|canadiske]] inuit og [[inuvialuit]], [[kalaallit]] i [[Grønland]] og [[inupiaq]] i [[Alaska]]. De er beslægtede med [[yupik]] i Alaska og [[Rusland]], som ikke stammer fra Thule-kulturen og ikke er inuitter. Folkene samarbejder via [[Inuit Circumpolar Council]] (ICC).
 
Ordet eskimo har været brugt historisk og bruges stadig videnskabeligt, da det har en bredere betydning. Det omfatter alle de beslægtede polarfolk fra Grønland til Rusland: de østlige inuitter i Grønland og Canada, iñupiat i Alaska samt de vestlige yupik i Alaska og Rusland. Sammen med aleuterne i Alaska danner de den [[eskimoiskeeskimoisk-aleutiske sprog]]gruppe.
 
== Etymologi ==
Linje 77:
 
=== Eskimo ===
Eskimo er en samlende betegnelse for [[yupik]] i Rusland og Alaska samt inuitter i Grønland og Canada, herunder [[iñupiat]]. [[Aleuter]]ne i Alaska er beslægtede med eskimoer. Tilsammen taler de [[eskimoeskimoisk-aleutiske sprog]].
 
Mens inuitter i Grønland og Canada ofte har modvilje mod betegnelsen,{{kilde mangler|dato=juli 2020}}, ønsker eskimoer i Alaska ikke at blive betegnet som inuitter. Yupik-folket regnes almindeligvis slet ikke som inuitter.
 
Inden for den videnskabelige verden taler man fortsat om den eskimoisk(-aleutiske) sproggruppe (som er mere overordnet end inuitsprogene. Det fag som beskæftiger sig med polarfolkene i og omkring det nordamerikanske område, deres sprog, samfund, kultur og historie, kaldes [[eskimologi]].