Inuitter: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
mNo edit summary
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 144:
 
==== Inuitisk naturreligion ====
[[Naturreligion]]en bygger på, at inuitterne tror på såkaldte "Sila" – "vejret" eller bevidsthed; at naturen er levende ligesåligesom menneskets forstand.
 
Et menneske, der mister sin forstand, kaldes på vestgrønlandsk: "Silaaruppoq" – "han mister bevidstheden". Hvis vejret er dårligt: "Silarluppoq". At vejret(eller naturen) har en tilstandseksistens, der kunne forenes med menneskets bevidsthed, er centralt i inuitternes forestilling om universet.
 
Inua: Til grund ligger en menneskeliggørelse af hele [[natur]]en. Alt, ting, dyr og [[naturfænomener]], har en særlig livskraft. Alt har en indre energi og kraft, der gør det levende og får det til at fungere på hver sin specielle måde. Hver slags inua har sine egne [[karakteregenskab]]er og kan være farlige.
 
F.eks. [[latter]]ens inua. Den bestemmer og påvirker ved at udgyde latter over inuitterne. Det er latterens inua, der er årsag til, at mennesket ler. Hvis det ikke [[grin]]er eller ikke har lyst til latter, er det, fordi latterens inua ikke giver latter til dem.
 
Et andet eksempel er madlystvolderens inua. Det er "ham", der forårsager, at inuitten begynder at [[sult]]e eller får øget appetit. Inua er altid sulten og begærlig efter mad. Hvis mennesker er meget sultne, er det fordi madlystvolderens inua også har "indtaget" mad, som de ellers spiser. Han kan være meget farlig, for mange mennesker sultede ihjel. Det var vigtigt at spise af madlyst for inuas skyld.