Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Tilføjer link fra 'Albaniens form for socialisme' til Hoxhaisme-artiklen
tilføjer to kilder
Linje 38:
website = [http://www.dkp-ml.dk/ www.dkp-ml.dk]{{dødt link}}
|}}
'''Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister''' ('''DKP/ml''') var et [[Marxisme-leninisme|marxistisk-leninistisk]] parti i [[Danmark]], der blev dannet i [[1979]]. Partiet opløstes, da det sammen med [[Kommunistisk Samling]] dannede [[Kommunistisk Parti]] i [[2006]] .
 
== Historie ==
DKP/ml blev stiftet den [[31. december]] [[1978]], da [[Marxistisk-Leninistisk Forbund]] og [[Kommunistisk Sammenslutning Marxister-Leninister]] slog sig sammen. Samlingsprocessen varede et halvt år, hvor partiets grundlag og program blev udarbejdet.
 
Under navnet '''Marxistisk-Leninistisk Parti''' med listebogstavet '''L''' opstillede DKP/ml ved folketingsvalgene i [[Folketingsvalg 1984|1984]] og [[Folketingsvalg 1987|1987]]. Ved begge valg fik partiet mindre end 1000 stemmer.<ref>https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=20201&sid=valg1984, side 35</ref><ref>https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=20201&sid=valg1984, side 33</ref>
 
Ved partiets stiftelse i [[1979]] blev det kendt for at støtte [[Hoxhaisme|Albaniens form for socialisme]] og for at være [[stalinisme|stalinistisk]]. Kursen blev imidlertid lagt om efter opløsningen af den [[Socialistiske Folkerepublik Albanien]] i 1991 og det efterfølgende sammenbrud i den internationale marxist-leninistiske bevægelse, og man skulle som parti nu finde et nyt fælles fodslag og ikke danne flere "sekteriske" småpartier. Med dette i tankerne søgte partiet at promovere dannelsen af et nyt kommunistisk parti sammen med de øvrige danske kommunistiske partier, især [[KPiD]], men KPiD valgte at hoppe fra sammenlægningsprojektet igen, hvilket i stedet fik en gruppe medlemmer af KPiD til at bryde ud og danne [[Kommunistisk Samling]] i [[2005]].