Regiment: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Danske regimenter: Ingen grund til redir, når artiklen er flyttet
No edit summary
Linje 1:
[[Billede:Regiment Nato.svg|thumb|right|200px|På et stabskort markeres et regiment med tre streger, samt eventuelt dets nummer og/eller navn]]
'''Regiment''' ({{la sprog}}: ''regimentum'' for ledelse) er en hærafdeling, ledet af en [[oberst]]. Regimenter er specialiserede i én [[våbenart]] og i [[Monarki|monarkier]] kan de oftest føre deres historie hundreder af år tilbage i tiden (f.eks. kolonikrige, [[napoleonskrigene]], [[krimkrigen]], [[boerkrigen]], [[Verdenskrig|1. og 2. verdenskrig]]).
 
Tidligere betalte [[baron]]er og [[Greve (rang)|greve]]r ikke [[skat]] til kongen. I stedet for finansierede de et regiment med dem selv som leder. I tilfælde af krig stod adelsmanden til rådighed for kongen med sit regiment. Normalt var det [[infanteri]]ster, men rige adelsmænd kunne opstille [[kavaleri]]regimenter.
Under den [[Amerikanske Borgerkrig]] opstillede de enkelte delstater nummererede infanteri-, kavaleri- og [[artilleri]]regimenter á 1.000 mand. De eksisterede i 3 måneder ad gangen i starten af krigen, men efterhånden eksisterede de i 3 år ad gangen. De overlevende fik udbetalt en bonus og kunne lade sig indrullere i nye regimenter. Erfarne folk med [[West Point]]-eksamen blev foretrukket som regimentschefer. Infanteriregimenterne var opdelt i 10 [[kompagni (militær)|kompagnier]] (benævnt Able-Baker-..-King, da J var udeladt), kavaleriregimenterne var opdelt i 10 [[eskadron]]er (samme benævnelse) og artilleriregimenterne i 12 [[Batteri (militær)|batterier]] (benævnt Able-Baker..-Mike).
 
I Danmark er et regiment en administrativ enhed og hører hjemme på en eller flere [[kaserne]]r. Regimentet kan uddanne én eller flere [[bataljon]]er. Bataljonerne indgår i [[brigade]]r. I fredstid kan der være en enkelt bataljon, men i krigstid kan det samme regiment have 5-6 bataljoner spredt rundt i hele verden (f.eks. det britiske ''Black Watch''-regiment i [[Aldershot]] der i [[1944]] havde 6. bataljon i [[Italien]], 2. i [[Burma]] og 1., 5. og 7. i [[Normandiet]] samt en bataljon i tyske krigsfangelejre siden [[1940]]<ref>[http://www.theblackwatch.co.uk/index/second-world-war Black Watch: Second World War] hentet d. 15. september 2009</ref>). Under [[1. verdenskrig]] blev hele bataljoner udslettet (ca. 80008.000 faldne), men de ti numre blev genbrugt, svarende til 25 bataljoner<ref>[http://www.theblackwatch.co.uk/index/first-world-war Black Watch: First World War] hentet d. 15. september 2009</ref>.
 
== Danske regimenter ==