Rundkirke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m præciserer flertydige link
→‎Formålet: Rettet grammatik
Tags: Mobilredigering Redigering via mobilapp Redigering lavet i Android appen
Linje 8:
Nogle kirker var kopier af eller indviet til Den Hellige Grav i Jerusalem. Alle kirker kunne få en "grav" med [[relikvier]] af helgener. Også andre træk efterlignede Gravkirken: antallet af søjler, en stiliseret udgave af [[Golgata]] med Jesus på korset etc.
 
Karl den Stores kapel i Aachen fra omkring 800 var inspireret af Gravkirken i Jerusalem og San Vitale i Ravenna fra ca. 530. San Vitales grundplan er en oktogon, der kan være inspireret af en bygning fra Konstantins palads i Antiochia. I Armenien, der var den første kristne stat, udviklede centralkirken sig fra de tidlige århundreder med en firkantet (kvadratisk eller rektangulær) bygning, som blev forsynet med en halvkuppel, en kuppel eller et tårn. I Karl den Stores rige blev opført en del kirker, der var ottekantede, medmen havde en ottekantet eller en sekstenkantet omgang.
Efterhånden medførte samkvemmet mellem landene, at der opstod blandingsformer, også hvad angår udsmykning, og senere begyndte mindre, runde kapeller og kirker at sprede sig over Europa.