Kantonesisk (sprog): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rettet stavefejl/faktuelle fejl samt tilføjet en bid information om sproget i Australien
Tilføjet grammatiksektion
Linje 10:
 
Da Hongkong og Macau blev overdraget til Kina fra kolonimagterne sidst i det 20. århundrede, har den kinesiske regering forsøgt at tvangsnationalisere byerne og svække dem ideologisk for at styrke det kommunistiske parti og magtens centrum i norden med hovedstaden Beijing. Dette mål søges opnået ved blandt andet at tvinge alle han-kinesere til kun at tale mandarin og indføre det som standard-kinesisk i alle medier og skoler. Kantonesisk-talende han-kinesere betragtes nemlig ikke som en minoritet, for etniske minoriteter i Kina har omsider fået ret til at dyrke deres egne sprog og kulturer. Dertil bruges mandarin som ''lingua franca'' overalt i Kina. På trods af disse faktorer er der stadig cirka 30% af alle kinesiske borgere, der ikke kan tale mandarin. Det gælder især i områder, der ligger fjernt fra hovedstaden og ved de ydre grænser, som tibetiske bjergegne, det indre Mongoliet og de store sprogområder i Syd: den kantonesiske region, Shanghai-region med shanghainesisk, og Hakka region. I Guangou-provinsen er kantonesisk stadig det eneste sprog for mange, især ældre, ufaglærte eller landmænd. Dog foretrækker tilflyttere til området og de yngre generationer at tale mandarin, som de kender fra skolen, som gør, at de ældre kantonesere har svært ved at kommunikere med deres egne børnebørn.<ref>{{cite web |url=https://www.businessinsider.com/china-is-forcing-its-biggest-cantonese-speaking-region-to-speak-mandarin-2014-8 |title=China-is-forcing-its-biggest-Cantonese-speaking-region-to-speak-Mandarin |publisher=Business Insider }}</ref>
 
== Grammatik ==
 
=== Syntaks ===
Kantonesisk er i hovedsagen et SVO-sprog, subjektiv, verbum og objekt i den rækkefølge. Dette bliver dog ofte brudt, da kantonesisk er et [[agglutinerende sprog]] med mange affikser og partikler.
 
=== Aspekt ===
I modsætning til mange [[indoeuropæiske sprog]] markeres verber på kantonesisk for aspekt i stedet for tid. Aspektet sætter tidspunktet for verbets handling i forhold til andre handlinger, eksempelvis om en begivenhed har fundet, er færdiggjort eller igangværende. Tid (latin: 'tempus') markeres ved brug af tidsadverbier. Aspektartikler anses forbundet til et pågældende verbum.
 
== Kildehenvisninger ==