Polystyren: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Erstatter siden med 'hej med dig{{harflertydig2|Polystyren (ekspanderet)}} == Noter == {{reflist}} {{Autoritetsdata}} Kategori:Plast Kategori:Termoplast Kategori:Bygningsisoleringsmaterialer Kategori:Polymerer'
Tags: Erstattet Tilbagerullet Hoar Visuel redigering
m Gendannelse til seneste version ved Chrestenha, fjerner ændringer fra 80.199.116.37 (diskussion | bidrag)
Tags: Tilbagerulning Flertydige links
Linje 1:
hej med dig{{harflertydig2|Polystyren (ekspanderet)}}
'''Polystyren''' (PS) en [[polymer]] fremstillet af [[styren]], er et af de mest almindelige [[plast|plasttyper]] vi har.
 
I [[1830'erne]] blev styren og polystyren registreret som materiale, men først i [[1922]] startede tyskeren Staudinger udviklingsarbejdet og i [[1930'erne]] begyndte den egentlige produktion.
 
Tilførsel af forskellige blandingsstoffer som [[gummi]], [[butadien]], [[akrylonitril]] giver polystyrenet mange anvendelsesmuligheder med hårdhed, blødhed, stivhed, sejhed. Den er modstandsdygtig over for slag, er [[kemikalie]]bestandig og har en høj elektrisk isoleringsevne.
 
Under produktion er det flydende polystyren nemt at håndtere til formgivning. Dens smidighed samt flotte finish har gjort den anvendelig til emballage, flasker, husholdnings- og kontorartikler, legetøj, produkter i bilindustrien og til tv- og radioapparater. Polystyrenets egenskab som ikke ledende af elektricitet har gjort den særlig populær til elektriske installationer samt små maskiner både i husholdning og industri.
 
Polystyren anvendes til produktion af en lang række forskellige produkter. Materialet kan også bearbejdes, så det omdannes til EPS (også kendt som [[Polystyren (ekspanderet)|ekspanderet polystyren]] eller [[Flamingo (materiale)|flamingo]]). Tilsvarende kan det anvendes til produktion af XPS, som er ekstruderet polystyren. Alle former for polystyren er 100% genanvendelige. Dels kan materialet smeltes om, så det danner en ny råvare, men polystyren kan også omdannes til styren, hvorved det kan anvendes på ny i produktionen af polystyren og andre plasttyper.<ref>https://www.chemistryworld.com/news/polystyrene-depolymerisation-new-recycling-option/5489.article</ref> I 2019 har bl.a. selskabet [[Ineos]] offentliggjort, at de forventer, at denne proces kan ske på kommerciel basis.<ref>https://www.plasticstoday.com/materials/ineos-styrolution-announces-breakthrough-chemical-recycling-polystyrene/1502979860597</ref>
 
== Noter ==