Fadder: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
interwiki
m småret
Linje 1:
En fadder er et barns dåbsvidne. Der skal være mindst tre og højst fem faddere. Deres opgave er at være vidne påbevidne, at barnet er dåbtdøbt med den kristne dåb; ogde er entillige moralsk forpligtelseforpligtede til at hjælpe forældrene med at opdrage barnet i dåben og - hvis forældrene ikke kan, - iselv, detsåvidt omfang fadderne kanmuligt, opdrage barnet i kristendom.
 
Derimod skal en fadder ikke nødvendigvis sørge for barnets opdragelse og forsørgelse, hvis forældrene dør. Forældre anbefales at skrive et børnetestamente, som de sociale myndigheder vil tage med i overvejelserne om barnets fremtid.
 
En fadder i den danske folkekirke skal være døbt med den kristne dåb (ikke nødvendigvis i folkekirken) og være over konfirmationsalderen, men konfirmation er ikke en betingelse.
Den af fadderne, der holder barnet over dåben og svarer på tilspørgelsen, kaldes i folkemundenfolkemunde gudmor/far - men denne betegnelse er ikke en kirkelig.
Forældre kan stå fadder til deres egne børn og også holde dem over dåben.
 
Fadder bruges også i overført betydning om en person der støtter et barn i et u-land økonomisk via organisationer som Dansk [[Røde Kors]], [[Plan (organisation)|Plan]], [[Red Barnet]] og [[SOS-Børnebyerne]].