Peter Eszterhás: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Kaes (diskussion | bidrag)
No edit summary
Kaes (diskussion | bidrag)
mNo edit summary
Linje 4:
Han kom til Danmark som flygtning sammen med sin far i forbindelse med den ungarske opstand i [[1956]]. Meget hurtigt, og på grund af en intens indsats, lærte han sig at tale et flot dansk. I et par år efter sin ankomst til DK, blev han af politiet brugt som tolk, når unge ungarske mænd kom i konflikt med hinanden - med unge danske mænd og med loven.
 
I 1958 blev Peter Eszterhás optaget på [[Århus Teater]]s elevskole, hvor han blev uddannet som skuespiller med afgang i 1961 sammen med holdkammeraterne [[Vigga Bro]][http://www.kvinfo.dk/side/597/bio/304/origin/170/] og Fritz Brun. Det var dog iscenesætterarbejdet der trak mest, og i løbet af 60erne og 70erne instruerede han en lang række forestillinger på Århus Teater og Svalegangen. I 1967 fik Danmarks Radio øje på Peter Eszterhás og fra 1970 blev han fast instruktør ved Radioteatret: [http://www.dr.dk/P2/Radiospil] og arbejdede samtidig som freelance instruktør ved TV-Teatret, [[Århus Teater]] og diverse [[Københavnske teatre]].
 
I slutningen af 60erne flyttede han fra Århus til København sammen med skuespillerinden [[Elin Reimer]] [http://www.kvinfo.dk/side/597/bio/1769/origin/170/query/elin%20reimer/]hans samlever gennem 11 år. Forholdet sluttede i 1969 og i januar 1970 giftede Peter Eszterhás sig med lydtekniker ved Danmarks Radio Karin Eszterhás[http://www.digitalgallery.dk] (født Grimstad), og sammen fik de sønnen Peter László i april 1971. Dette ægteskab blev opløst i 1985.
Linje 10:
Peter Eszterhás giftede sig igen i 1986 med ungarske Agnes Eszterhás (født Spitzer), der arbejder som systemplanlægger. De bor på Østerbro i København.
 
Peter Eszterhás' spændvidde som instruktør har været stor og opgaverne mangfoldige.
Peter Eszterhás' spændvidde som instruktør har været stor og opgaverne mangfoldige. Fra den nyere danske dramatik som "Nils Schous Marx og Coca-cola" på [[Det kongelige Teater]] til en række operaer på [[Den Jyske Opera]]. På TV instruerede han bl. a. "Spaghetti" og "Alle elsker Debbie."[http://www.danskefilm.dk/index3.html] På Radioteatret var han i front da stereoen blev indført, og her kan nævnes forestillinger som "Den kaukasiske kridtcirkel" af [[Bertolt Brecht]][http://www.europainfo.dk/kendte_europaere/tyskland_bertolt_brecht.htm], Dostojevskijs "Forbrydelse og straf", som han dramatiserede for radio, og [[Astrid Lindgren]]s "Brødrene Løvehjerte", som han også skrev manuskriptet til og- fiket godkendtmanuskript afsom Astrid Lindgren godkendte. I "Brødrene Løvehjerte" valgte han sin egen søn til at spille hovedrollen som den lille syge dreng Tvebak. Siden Peter Eszterhás i starten af 90erne instruerede "[[Gøngehøvdingen (tv-serie)|Gøngehøvdingen]]" for TV-teatret, en dramatisering af [[Carit Etlar]]s roman ved Bjarne O. Henriksen og Gert Henriksen, har han dog ikke beskæftiget sig ret meget med teater.
 
I de seneste år har Peter Eszterhás mest gjort sig bemærket som en fremragende oversætter af ungarsk litteratur, og har bl.a. oversat bøger af sin næsten navnefælle forfatteren Péter Esterházy[http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Esterhazy] og [[nobelpris]]modtageren Imre Kertész<ref>[http://www.batzer.dk/VisAnmeldelser.asp?Bogid=59 Anmeldelse af Imre Kertész' bog]</ref>.
 
I 1996 modtog hanPeter Eszterhás, i anledning af 40-året for den ungarske opstand, Den Ungarske Republiks kommandørkors som anerkendelse af sit arbejde med at oversætte og udbrede ungarsk litteratur.
 
==Kilder og eksterne henvisninger==