Teherankonferencen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Tilføjer: no:Teherankonferansen i 1943
m Småret
Linje 1:
'''Teherankonferencen''' var et møde mellem [[Josef Stalin]], [[Franklin Delano Roosevelt]] og [[Winston Churchill]] fra [[28. november]] til [[1. december]] [[1943]], som fandt sted i [[Teheran]], [[Iran]]. Det var den første krigskonference mellem de tre magter, hvor Stalin var til stede. Den efterfulgte [[Kairokonferencen]] og blev selv efterfulgt af [[Jaltakonferencen]] og senere [[Potsdamkonferencen]]. Hoveddiskussionen omhandlede åbningen af en ny front i Vest-EuropaVesteuropa. Stalin var meget interesseret i, at det ikke kun var Sovjetunionen, der ved [[Østfronten under 2. verdenskrig|Østfronten]] skulle kæmpe mod tyskerne, men at USA og Storbritannien ville åbne en vestfront. Ved konferencen blev man også enige om at garantere Irans uafhængighed.
 
Vigtigst var konferencen for at organisere og planlægge den endelige strategi for krigen mod [[Nazi-Tyskland]] og densdets allierede.
 
==ViktigeVigtige konklussionerkonklusioner af Teherankonferencen==
#Der blev opnået enighed om, at partisanerne i [[Jugoslavien]] skulle støttes afmed forsyninger og også afmed kommando-operationerkommandooperationer.
#Det var meget ønskeligt, at [[Tyrkiet]] skulle slutte sig til krigen på de allieredes side før slutningen af året.
#Dersom Tyrkiet skulleville befinde sig i krig, skulle [[Sovjetunionen]] støtte landet.
#[[30. november]] blev det noteret, at [[Operation Overlord]] (de allieredes landgang i Normandiet) skulle sættes i gang i maj [[1944]], samtidig med en operation mod det sydlige [[Frankrig]].
#Sovjet skulle gå ind i krigen mod [[Japan]], når krigen i Europa var afsluttet.
#Man blev enige om, at de tre landes militærstabe skulle etablere kontakter med hinanden.
 
== Se også ==