Nigel Short: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: it:Nigel Short
uddybet biografi
Linje 1:
[[Billede:nigelshort01.jpg|thumb|right|220px|Nigel Short.]]
{{substub}}
'''Nigel Short''' (født [[1. juni]] [[1965]] i [[Leigh]], [[Lancashire]], [[England]]) er en britisk [[skakstormester|stormester]] i skak, som i [[1992]] vandt [[kandidatturnering]]en og kvalificerede sig til en match mod den regerende verdensmester i skak, [[Garri Kasparov]], som han dog tabte til. Deres match i [[1993]] markerede bruddet mellem de to deltagere og verdensskakforbundet [[FIDE]], idet de havde stiftet deres egen organisation i utilfredshed med de økonomiske vilkår, forbundet havde skaffet til matchen.
 
== Biografi ==
'''Nigel Short''' (født [[1. juni]] [[1965]] i [[England]]) blev [[skakstormester]], da han fik sin afgørende Gm-norm i vesterhavsturneringen [[1984]].
Nigel Short regnes for et af skakkens [[vidunderbørn]]. Han slog allerede som tiårig [[Viktor Kortsjnoj]] ved en af dennes opvisninger i [[simultanskak]].
 
Nigel Short blev stormester som 19-årig, da han fik sin afgørende titelnorm i den danske turnering [[Vesterhavsturneringen]] i [[1984]]. På det tidspunkt var han verdens yngste stormester.
 
=== Kandidat til verdensmesterskabet ===
I [[1985]] kvalificerede han sig fra [[interzoneturnerin]]gen i Biel til den efterfølgende kandidatturnering, hvor han dog ikke havde den store succes.
 
Også i [[1987]] og [[1990]] kvalificerede han sig til kandidatturneringen. I [[1988]] tabte han overraskende til landsmanden [[Jonathan Speelman]] i kvartfinalen, men fik tre år senere revanche mod denne ved at vinde efter ekstra partier i ottendedelsfinalen i [[1991]]. Succesen fortsatte med sejr over [[Boris Gelfand]] i kvartfinalen, eksverdensmesteren [[Anatolij Karpov]] i semifinalen og hollandske [[Jan Timman]] i finalen. Dermed havde han kvalificeret sig til en titelmatch mod Kasparov.
 
Da FIDEs præsident, [[Florencio Campomanes]], placerede VM-matchen i Manchester, var der ingen af de to deltagere, som havde godkendt det. I protest dannede de deres egen organisation [[Professional Chess Association]] og afviklede en match i London, sponsoreret af avisen [[The Times]]. FIDE redigerede med at slette de to spillere fra ranglisterne og afvikle en VM-match mellem Anatolij Karpov og Jan Timman, begge to spillere som Short havde besejret i kandidatturneringen. Dermed var verdensmestertitlen splittet mellem FIDEs titel og den "klassiske" verdensmestertitel, som Kasparov beholdt, da han slog Short.
 
== Bøger ==
* Forbes, Cathy: ''Nigel Short: Quest for the Crown'', (Cadogan 1993)
 
Short spillede om VM mod [[Gary Kasparov]] i [[1993]], hvor han dog tabte klart.
 
{{skakspillerstub}}
Line 9 ⟶ 22:
{{DEFAULTSORT:Short, Nigel}}
[[Kategori:Skakstormestre fra Forenede Kongerige]]
[[Kategori:Født i 1965]]
 
[[br:Nigel Short]]