ITER: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: lt:ITER er en anbefalt artikkel
No edit summary
Linje 1:
 
'''ITER''' er et [[akronym]] for "'''''International Thermonuclear Experimental Reactor'''''" og betyder endvidere "[[vej|vej(en)]]" på [[latin]]. ITER er et [[eksperiment]]elt bindeled mellem nutidens studier af [[plasmafysik]] og fremtidens elektricitetsproducerende fusionskraftværker.
 
I konkret forstand er ITER<ref>[http://www.iter.org/ ITER]</ref> en forsøgsfusionsreaktor, som skal opføres i [[Frankrig]] med det primære formål at vise, at [[fusionskraft]] er [[videnskab]]eligt og [[teknologi]]sk realisabel. Reaktoren konstrueres efter [[tokamak]]-konceptet og skal kunne generere 500 mega[[watt]].
 
Den primære udfordring ved fusionskraft er, at fusionsprocesserne kun kan foregå ved en [[temperatur]] af størrelsesorden 10100 millioner [[kelvin]] (Celsius-273), eller højere. Det betyder bl.a., at der skal postes store mængder [[energi]] ind i systemet, før man kan håbe på at få noget ud.
 
Det forventes at tage 10 år og at koste ca. 105 milliarder [[euro]] at bygge ITER, som herefter skal drives i 20 år. Projektet bygger på erfaringer med fusionskraft fra tidligere reaktorereksperimenter, fortrinsvis den i [[England]] opførte fælleseuropæiske JET-reaktor<ref>[http://www.jet.efda.org JET]</ref>, som nåede ''break-even'' i [[2005]]. ITER bliver større end nogen af sine forgængere og når ITER står færdig omkring år [[20152018]], forventes den at være i stand til at generere et [[energi]]overskud, som dog ikke skal gøres til genstand for kommerciel udnyttelse.
 
==Kilder/referencer/noter==