Kvartskrystal resonator: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Tilføjer: zh:石英晶体谐振器
Linje 8:
</table>
 
Et '''krystal''' er i [[elektronisk]]e sammenhænge en [[elektronisk komponent|komponent]], som indeholder et [[Piezoelektrisk_effektPiezoelektrisk effekt|piezoelektrisk]] materiale formet som en [[plade]], [[skive (emne)|skive]] eller [[gaffel]], der kan være [[kvarts]] eller [[keramik]]. Herefter forsynes det med to elektroder, eksterne tilledninger/terminaler og indbygges i et beskyttende hus.
 
==Anvendelse==
Linje 25:
==Andet==
Den piezoelektriske effekt anvendes til at bringe krystallet til at svinge ved en bestemt [[frekvens]]. På grund af den store frekvensstabilitet bruges signalet fra krystal-styrede oscillatorer, også kaldet ''krystaloscillatorer'', til specielle formål:
*I digitalure anvendes signalet som det &quot;"pendul&quot;" der styrer urets gang - krystallets høje frekvensstabilitet betyder at uret er l&aelig;ngelænge om at vinde eller tabe et minut.
*I radioteknikken er det vigtigt for både sendere og modtagere at &quot;"vide&quot;" hvilken frekvens der arbejdes ved. Derfor bruges en krystaloscillator ofte i radioudstyr til at levere et &quot;"referencesignal&quot;" med en veldefineret frekvens til at styre hvilken frekvens der hhv. sendes og modtages på.
 
Da et krystal ændrer sig lidt med temperaturen, har man (ved præcisionsapparater) oprindeligt haft dem siddende i en lille opvarmet dåse - en krystalovn - der holder temperaturen stabil, oftest omkring 60-70 grader. Teknologien har nu muliggjort en fabrikationsmetode, så man præcist kan forudberegne krystallets temperaturdrift. Derved kan oscillatorkredsløbet beregnes med komponenter der har en tilsvarende (men modsat) temperaturkoefficient, så man kan undgå den besværlige og dyre krystalovn. En sådan TCXO (Temperature Compensated Xtal Oscillator) er stabil indenfor 2 minutter, hvorimod en krystalovn gerne skulle have 20-30 min. at blive stabil på.
 
==Se også==
* [[Elektronisk_oscillatorElektronisk oscillator|Oscillator]]
* [[Radiomodtager]]
* [[Radiosender]]