Træl: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Haabet (diskussion | bidrag)
skive
Tekstændring
Linje 1:
'''Træl''' er den gamle nordiske betegnelse for [[slave]]. Trældom var arvelig på den måde, at havde man trælle som forældre, blev man selv træl. Også krigsfanger blev i stort omfang gjort til trælle, hvilket var praksis under [[vikingetogene]].
En '''træl''' er næsten det samme som en [[slave]]. Udtrykket stammer fra vikingetiden, hvor unge mennesker kunne blive fangt og solgt som trælle af vikingerne. Men under borgerkrigen imellem Svend, Knud og Valdemar, så blev mange danskere bortført af Vendiske sørøvere. En franskmand beklager sig over faldende priser på slaver fordi alle de dansker som venderne sælger sænker prisen.
 
En træl var ufri og retsløs. Han kunne ikke eje jord, føre sag, vidne eller aflægge ed, og han tilhørte sin husbond, som kunne købe og sælge ham og hans familie.
Om trællenes forhold i vikingetiden vides meget lidt.
 
I løbet af den tidlige [[middelalder]] skete der på grund af kirkelig indflydelse en langsom afvikling af trælleforholdet, og det forsvandt helt i 1200-tallet. Man må antage, at trællene er blevet opsuget i de lavere sociale lag af samfundet, især i bondestanden.
 
Se også [[slave]], [[stavnsbåndet]].
 
'''Træl''' er desuden i [[nordisk mytologi]] søn af [[Edda]] og [[Heimdal]]. Tager sig [[Thir ]] til hustru, og de bliver sammen ophav til trællenes æt. Ordet "Træl" har her samme betydning som ovenfor.
 
==Se også==