Mithraskulten: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Linje 41:
Mithras blev beskrevet som den uovervindelige sol. De tidlige kristne havde også en forestilling om, at Jesus var identisk med solen. Han blev betragtet som værende ”''den retfærdige sol''” (mal.Kap3,v.20) og som ”''solopgangen fra det høje''” (luk.kap1,v.78). Endvidere havde de bederetning imod øst, idet de forventede, at det var dér, Jesus ville opstå som solopgangen. Ifølge den kristne filosof/teolog [[Tertullian]](ca.160-225), blev de kristne også fejlagtigt forvekslet med soldyrkere:” ''(nogle hedninge)anser solen for den kristne gud, fordi det er blevet kendt, at vi beder i den opgående sols retning og hengiver os til glæde på solens dag(søndag)...'' ”
 
På flere billeder ses Mithras blive født ud af en klippesten og ifølge adskillige inskriptioner blev han betragtet som "guden fra klippen" ”theos ek petras”. En parallel kan drages til den måde Paulus fremstiller Jesus på: ''"deDe drak af en åndelig klippe, som fulgte med, og den Klippeklippe var kristus”Kristus” (1 kor. kap.10 v.4) .
Ifølge overleveringen blev Mithras født i en hule.
I [[Jacobs forevangelium]], som af nogen menes at være det ældste evangelium, der beretter om Jesu fødsel , hører vi, at Jesus ligeledes blev født i en hule. Jacobs forevangelium var et af de mest udbredte [[apokryfe]] skrifter hvilket indikerer, at i hvert fald nogle kristne delte denne opfattelse.
 
Mithras' fødselsdag blev fejret den 25 december. Det var normalt accepteret i oldtiden at alle solguder, havde fødselsdag d.25. dec. da det var denne dag solen begyndte at tage til i styrke (vintersolhverv)