Jens Schelderup Sneedorff: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
eksterne henvisninger
m wikilink
Linje 9:
Hjemvendt til Danmark-Norge blev han på [[Ludvig Holberg]]s foranledning ansat som lærer i noget, man i dag vil betegne som statskundskab på det genoprettede, nu "ridderlige" akademi i Sorø. Akademiet husede i samme periode bl.a. den tyske pædagog [[J.B. Basedow]], den senere statsmand [[Ove Høegh-Guldberg|Ove Guldberg]] og filosoffen [[Jens Kraft]].
 
Sneedorffs undervisning og på det tidspunkt ekspanderende forfatterskab var især præget af [[Montesquieu]]s statsvidenskabelige hovedværk ''[[De l'esprit des lois]]'' ("Om lovenes ånd''", 1748), ligesom han oversatte og lod sig inspirere af [[Voltaire]]. I det hele taget var Sneedorff i perioden en særdeles aktiv formidler af fransk, men også engelsk oplysningstænkning, men dog altid tilpasset det [[Enevælde|enevældige]] danske monarki og præget af den statsloyale, såkaldt kameralistiske embedsmandstænkning, som Sneedorff må formodes at have fået bestyrket i Göttingen.
 
Sneedorff skrev dog også med social brod, men frem for alt mod den gamle adel med dens patetisk-overfladiske aristokratkultur og underkuelse af bondestanden. I sit syn på bønderne var Sneedorff influeret af de franske [[fysiokrater]], bl.a. [[Mirabeau]], som Sneedorff henviser til i sit tidsskrift, ''Den patriotiske Tilskuer''.